Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2012

Πόσα αυγά την εβδομάδα επιτρέπεται να τρώει ένα παιδί;

Πολλές φορές οι γονείς ρωτούν «πόσα αυγά την εβδομάδα πρέπει να τρώει το παιδί μου;» Υπάρχει η άποψη ότι η καθημερινή κατανάλωση αυγών... μπορεί να αυξήσει την χοληστερόλη και έτσι γονείς και παιδίατροι αποκλείουν τα αυγά από την διατροφή των παιδιών .Είναι όμως σωστό αυτό; 

Η απάντηση είναι όχι.
Το αυγό είναι μία άριστη τροφή , υψηλής βιολογικής αξίας , με λίγες θερμίδες. Ο κρόκος του αυγού είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α , Β , D, Ε , μέταλλα και ιχνοστοιχεία Fe , Zn , Se. Περιέχει χολίνη , Lutein και Zeixanthin που μειώνουν τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη , επίσης περιέχει θειούχες ουσίες απαραίτητες για υγιή μαλλιά και νύχια . Η λεκιθίνη που περιέχει , δρα στις κυτταρικές μεμβράνες και κάνει τη χοληστερόλη « μη διαθέσιμη για απορρόφηση».

Μελέτες ,σε ενήλικες και σε παιδιά ,έχουν δείξει, ότι με την κατανάλωση αυγών αυξάνουν:
- τα μεγάλου μεγέθους και λιγότερο αθηρογόνα μόρια της LDL-χοληστερόλης - τα πιο αποτελεσματικά μόρια της προστατευτικής HDL- χοληστερόλης.
Υποστηρίζεται , δηλαδή, ότι τα αυγά αλλάζουν τον φαινότυπο της LDL-χοληστερόλης από τον αθηρογενετικό Β στον λιγότερο αθηρογενετικό Α.

Τέλος, μετά από καθημερινή κατανάλωση αυγών, αναφέρθηκε σημαντική αύξηση της αδιπονεκτίνης , γνωστή για την αντιφλεγμονώδη και αντιαθηρογόνο δράση της.

Μελέτες σε ενήλικες έχουν δείξει , ότι η συστηματική κατανάλωση μέχρι και τεσσάρων αυγών την εβδομάδα δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου . Ακόμη , μελέτη αναφέρει , ότι η συχνή κατανάλωση αυγών μειώνει κατά 44% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.

Τελικά , παιδιά μικρότερα των 2 χρόνων μπορούν να τρώνε 4-5 αυγά την εβδομάδα, ενώ παιδιά μεγαλύτερα των 2 χρόνων με υπερχοληστερολαιμία μπορούν και πρέπει - να τρώνε 2-3 ολόκληρα αυγά την εβδομάδα. .Το ασπράδι είναι λεύκωμα υψηλής βιολογικής αξίας, δεν περιέχει χοληστερόλη και μπορεί να καταναλώνεται ελεύθερα.


Πηγή : tro-ma-ktiko.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου