Οι αριθμοί πιστωτικών καρτών δεν είναι τυχαίοι! Μάθετε πώς να τους διαβάζετε και να τους κατανοείτε...
Μπορεί να έχετε ακούσει παλιότερα ότι οι αριθμοί πιστωτικών καρτών ακολουθούν ένα συγκεκριμένο μοτίβο και δομή, ώστε να μπορούν να επικυρωθούν πριν μια συναλλαγή γίνει αποδεκτή. Ωστόσο, είναι άλλο πράγμα να γνωρίζετε ότι η δομή υπάρχει και άλλο πράγμα να κατανοείτε πώς λειτουργούν οι αριθμοί.
Γιατί αυτή η γνώση θα μπορούσε να είναι χρήσιμη;
Λοιπόν, εάν έχετε μια μικρή επιχείρηση που δεν επεξεργάζεται τις πληρωμές με πιστωτική κάρτα αυτομάτως , θα μπορούσατε να εξοικονομήσετε χρήματα με το να διασφαλίσετε ότι τα στοιχεία της κάρτας είναι έγκυρα. Αν δεν έχετε επιχείρηση θα μπορούσατε ακόμα να υπερηφανεύεστε για την ικανότητα σας αυτή.
Μαθαίνοντας από πού προέρχονται οι αριθμοί.
Οι αριθμοί πιστωτικών καρτών δεν είναι τυχαίοι. Υπάρχει ένα ειδικό σύνολο αριθμών για να δείτε πληροφορίες σχετικά με τον εκδότη της κάρτας και μια άλλη σειρά για να δείτε πληροφορίες σχετικά με τον κάτοχο της κάρτας. Ένας άλλος αριθμός είναι επίσης σημαντικός, αλλά θα έρθουμε σε αυτό αργότερα.
Το πρώτο νούμερο είναι το Major Industry Identifier ή Κύριο Βιομηχανικό Αναγνωριστικό (MII) και σας λέει τι είδους ίδρυμα εξέδωσε την κάρτα.
• 1 και 2 εκδίδονται από τις αεροπορικές εταιρείες.
• 3 εκδίδεται από ταξιδιωτικές εταιρείες και την ψυχαγωγία.
• 4 και 5 εκδίδονται από τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
• 6 εκδίδεται από το εμπορικό τμήμα των τραπεζών.
• 7 εκδίδεται από τις εταιρείες πετρελαίου.
• 8 εκδίδεται από τις εταιρείες τηλεπικοινωνιών.
• 9 εκδίδεται από την εθνική ανάθεση.
Τα πρώτα έξι ψηφία είναι ο Issuer Identification Number ή Αριθμός Αναγνώρισης Εκδότη (IIN).Αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αναζήτηση προέλευσης της κάρτας. Εάν έχετε πρόσβαση σε μια λίστα που περιγράφει με λεπτομέρειες ποιός κατέχει κάθε κάρτα IIN, όπως αυτή τη λίστα των δημοφιλών IINS στη Wikipedia, μπορείτε να δείτε ποιος εξέδωσε την κάρτα απλά διαβάζοντας τον αριθμό της κάρτας.
• Visa: 4 *****
• American Express (AMEX): 34**** ή 37 ****
• Diner s Club International: 36 ****
• Mastercard: 51**** έως 55 ****
Το έβδομο ψηφίο μέχρι το προτελευταίο ψηφίο είναι ο αριθμός του λογαριασμού του πελάτη. Οι περισσότερες εταιρείες χρησιμοποιούν μόνο 9 ψηφία για τους αριθμούς λογαριασμών, αλλά είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν μέχρι 12. Αυτό σημαίνει ότι χρησιμοποιώντας τον τρέχοντα αλγόριθμο για τις πιστωτικές κάρτες, παγκοσμίως μπορούν να εκδοθούν περίπου ένα τρισεκατομμύριο κάρτες πριν χρειαστεί να αλλάξει το σύστημα.
Βλέπουμε συχνά 16-ψήφιους αριθμούς σε πιστωτικές κάρτες σήμερα, αλλά είναι δυνατό για ένα εκδότη κάρτας να εκδώσει μια κάρτα με έως και 19 ψηφία με το ισχύον σύστημα. Στο μέλλον, μπορούμε να δούμε μεγαλύτερους αριθμούς όλο και πιο συχνά.
Το τελευταίο ψηφίο σε κάθε πιστωτική κάρτα είναι το ψηφίο ελέγχου, ή checksum . Χρησιμοποιείται για την επικύρωση του αριθμού της πιστωτικής κάρτας χρησιμοποιώντας τον αλγόριθμο Luhn , τον οποίο τώρα θα εξηγήσουμε λεπτομερώς.
Ο έλεγχος επικύρωσης αλγόριθμου Luhn.
Ο αλγόριθμος Luhn χρησιμοποιείται για την επικύρωση όλων των ειδών των αριθμών, συμπεριλαμβανομένων των πιστωτικών καρτών, IMEI αριθμών και για ορισμένους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης. Δεν έχει σχεδιαστεί για να είναι μια κρυπτογραφικά ασφαλής λειτουργία hash, αλλά απλώς ένας τρόπος για να ελέγξετε ότι δεν γίνονται λάθη κατά την εγγραφή των αριθμών. Δεν είναι αλάνθαστη διαδικασία , αλλά γενικά θεωρείται ότι είναι χρήσιμη.
Πάρτε τον αριθμό της πιστωτικής κάρτας και διαβάστε τα ψηφία από τα δεξιά. Διπλασιάστε κάθε άλλο αριθμό και γράψτε τους - αν το κάνετε με την ίδια σειρά, όπως είναι γραμμένοι στην κάρτα σας θα σας βοηθήσει με σαφήνεια. Τώρα, όπου έχετε υπολογίσει έναν διψήφιο αριθμό, αλλάξτε τον έτσι ώστε να διαβάζεται ως «το πρώτο ψηφίο + δεύτερο ψηφίο» (με άλλα λόγια, αθροίστε τα ψηφία των προϊόντων). Τέλος, πάρτε τους υπολογισμούς σας και προσθέστε αυτούς τους αριθμούς στους αριθμούς που παραμένουν στην κάρτα σας που δεν έχετε διπλασιάσει. Ένας νόμιμος αριθμός πιστωτικής κάρτας θα σας δώσει ένα αποτέλεσμα που διαιρείται με το 10.
Για παράδειγμα, ας χρησιμοποιήσουμε έναν τυχαίο αριθμό 4634 8932 1298 2767. Θα το εισάγω σε ένα πίνακα για να καταστεί ευκολότερη η κατανόηση της διαδικασίας.
Πηγή : googlareto.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου