Το γνωρίζατε ότι η μελανίνη, η «χρωστική ουσία της τρίχας παρουσιάζει φωτοευαισθησία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως αγωγός;
Σε αυτή ακριβώς την πληροφορία στηρίχθηκε ένας 18χρονος μαθητής από το Νεπάλ, ο οποίος χρησιμοποιεί ανθρώπινες τρίχες για να αντικαταστήσει το πυρίτιο στα φωτοβολταϊκά πάνελ.
Δεδομένου ότι η τιμή της τρίχας είναι πολύ χαμηλότερη συγκριτικά με την τιμή του πυριτίου, ο νεαρός μαθητής με το επιχειρηματικό πνεύμα εκτιμάται ότι ανακάλυψε μια πρωτοποριακή τεχνολογία για τη μείωση του κόστους της ηλιακής ενέργειας και κατ’ επέκταση τη διευκόλυνση της πρόσβασης χιλιάδων ανθρώπων που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ο Malin Karki που φοιτά σε σχολείο στο Κατμαντού μελετούσε εδώ και χρόνια τρόπους για την παραγωγή φθηνής ανανεώσιμης ενέργειας, ωστόσο μόνο όταν διάβασε για τη δημιουργία στατικού ηλεκτρισμού από τις τρίχες κατάφερε να αναπτύξει μια πρακτική εφαρμογή.
Έχοντας ως κεντρική ιδέα ότι η μελανίνη μπορεί να εξυπηρετήσει ως αγωγός αλλά και να χρησιμοποιηθεί για τη μετατροπή της ενέργειας, ο Malin σε συνεργασία με τέσσερις συμμαθητές του ανέπτυξε ένα πρωτότυπο το οποίο φορτίζει με επιτυχία κινητά τηλέφωνα και μπαταρίες φακών.
Τα πρωτοποριακά πάνελ από τρίχες, ισχύος 18 W, έχουν μήκος 38 εκατοστά και η παραγωγή τους στοιχίζει 38 δολάρια, ωστόσο ο 18χρονος μαθητής εκτιμά ότι η μαζική παραγωγή θα μπορούσε να μειώσει το κόστος κατά 50%.
Στα θετικά συγκαταλέγεται επίσης ότι σε περίπτωση φθοράς ο ιδιοκτήτης μπορεί να αντικαταστήσει τις τρίχες στα πάνελ.
Πηγή : econews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου