Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2012

Η ζωή συνεχίζεται κάτω από τους πάγους για χιλιάδες χρόνια.


Μακρυά, στην παγωμένη Ανταρκτική, κρυμμένοι από το φως του ήλιου από στρώματα αιώνιων...
πάγων, οργανισμοί ζουν για χιλιάδες χρόνια, πολύ πέρα από εκεί που φτάνει το ανθρώπινο μάτι. Στην Λίμνη Βίντα, που εδώ και 3.000 χρόνια είναι καλυμμένη με στρώματα πάγου δεκάδων μέτρων, οι επιστήμονες βρήκαν δεκάδες διαφορετικά είδη βακτηρίων, που επιβιώνουν για χιλιάδες χρόνια απομονωμένα από κάθε πηγή ενέργειας και διατροφικών υλών.

“Η μελέτη αυτή μας ανοίγει ένα παράθυρο σε ένα από τα πλέον μοναδικά οικοσυστήματα στη Γη” αναφέρει η Alison Murray, μέλος της ερευνητικής ομάδας. “Η δουλειά αυτή επεκτείνει την κατανόηση μας για τα είδη ζωής που μπορούν να επιβιώσουν σε απομονωμένα, παγωμένα οικοσυστήματα και πως διαφορετικές οδοί μπορούν να αξιοποιηθούν χάριν της επιβίωσης σε τόσο ακραία περιβάλλοντα” συνεχίζει.

Το 2010, οι επιστήμονες διέτρησαν το παχύ στρώμα πάγου για να συλλέξουν δείγματα νερού. Στη λίμνη, η μέση θερμοκρασία κινείται κάτω από τους 10° Κελσίου υπό το μηδέν, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, είναι απόλυτα σκοτεινή και έχει πιο όξινο pH. Βρέθηκαν, επίσης, υψηλά επίπεδα αμμωνίας, υδρογόνου, διοξειδίου και αζώτου.

Οι επιστήμονες πιστεύουν τώρα πως -επειδή οι οργανισμοί δεν έχουν πρόσβαση σε καμία άλλη μορφή ενέργειας-, οι χημικές αντιδράσεις των βράχων και των νερών της λίμνης παράγουν υδρογόνο, το οποίο εξασφαλίζει ενέργεια για να υποστηριχθεί την ύπαρξη ζωής. Επίσης, η έρευνα εξασφαλίζει πολύτιμες πληροφορίες για το πώς μπορεί να επιβιώσουν κάποιες μορφές ζωής και σε περιβάλλοντα εκτός του πλανήτη μας όπως: ο Άρης και τα φεγγάρια του Δία και του Κρόνου, την Ευρώπη και τον Εγκέλαδο.


Πηγή : 24h.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου