Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Οι «χρυσοί» Ελληνε$ που κατέκτησαν τις ΗΠΑ

24/4/12   10:59 μ.μ.
Εφοπλιστές, βιομήχανοι, επενδυτές, διασημότητες της σόουμπιζ, συγκαταλέγονται μεταξύ των 50 πλουσιότερων ομογενών που ξεκίνησαν από το μηδέν και με όπλο τη δημιουργικότητα και τη θέληση για επιτυχία κατάφεραν να φτάσουν ψηλά.

Κατέκτησαν το «αμερικάνικο όνειρο» και αποτελούν τους κορυφαίους «πρεσβευτές» της Ελλάδας στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. Επιτυχημένοι ο καθένας στον τομέα του, οι 50 πλουσιότεροι ομογενείς στις ΗΠΑ, όπως παρουσιάστηκαν στην ετήσια ειδική έκδοση του «Εθνικού Κήρυκα», κινούνται σε όλα τα μήκη του επιχειρηματικού φάσματος. Εφοπλιστές, βιομήχανοι, επενδυτές, διασημότητες της σόουμπιζ, αλλά και ιδιοκτήτες εστιατορίων, όλοι έχουν καταφέρει να φτάσουν ψηλά. Οι περισσότεροι δε από αυτούς ξεκίνησαν από το μηδέν με μοναδικά εφόδια τη δημιουργικότητα και το πείσμα για την επιτυχία.
Η περιουσία των 50 πλουσιότερων ομογενών των ΗΠΑ στο σύνολό της ξεπερνά τα 30 δισ. δολάρια. Ανάμεσά τους μεγιστάνες όπως οι φημισμένες οικογένειες Κατσιματίδη, Αργυρού, Μητρόπουλου, Σπανού και Τσακόπουλου, αλλά και ανερχόμενοι επιχειρηματίες, οι οποίοι περιλήφθηκαν στη λίστα για πρώτη φορά, όπως ο μόλις 37 ετών Τζορτζ Λογοθέτης με περιουσία 700 εκατ. και αντικείμενο το real estate.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η χαμηλών τόνων οικογένεια Χασιώτη. Με καταγωγή από την Ηπειρο και τη Μακεδονία, ο Βασίλειος και η Αφροδίτη Χασιώτη έκαναν τα πρώτα τους επαγγελματικά βήματα στις ΗΠΑ το 1938 αγοράζοντας την πρώτη φάρμα τους με? μία αγελάδα έναντι 84 δολαρίων. Ανοιξαν το πρώτο τους μπακάλικο και μέσα σε λίγα χρόνια κατάφεραν να δημιουργήσουν την 3η μεγαλύτερη αλυσίδα του είδους στις ΗΠΑ. Σήμερα διαθέτουν 1.200 υποκαταστήματα. Η εταιρεία τους αποτελεί την 37η μεγαλύτερη μη εισηγμένη επιχείρηση των ΗΠΑ, με 6.500 υπαλλήλους και 8,2 δισ. δολάρια σε ετήσιες πωλήσεις. Τα ηνία έχει πάρει η κόρη τους, Λιλή Χασιώτη Μπεντάς. Με 2,2 δισ. ακολουθεί ο επιχειρηματίας Γιάννης Κατσιματίδης, ιδιαίτερα αγαπητός στην ομογένεια και γνωστός για τη συμβολή του στην προβολή της Ελλάδας. Σημαντική είναι η προσφορά του στην καθιερωμένη παρέλαση της 25ης Μαρτίου που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης. Φέτος μάλιστα ήταν ο μεγάλος χορηγός για την τηλεοπτική κάλυψη από τον όμιλο Fox.


Καταξίωση

Μάλιστα, ο Γ. Κατσιματίδης έχει συμπεριληφθεί στη 212η θέση της λίστας του «Forbes» με τους 400 πλουσιότερους Αμερικανούς. Μια τέτοια καταξίωση δύσκολα θα μπορούσαν να τη φανταστούν οι γονείς του, που μετανάστευσαν στις ΗΠΑ από τη Νίσυρο όταν εκείνος ήταν 6 μηνών. Πριν ακόμη τελειώσει το Πανεπιστήμιο, ο κ. Κατσιματίδης άνοιξε το πρώτο του μανάβικο με την επωνυμία «Red Apple». Στα 24 του είχε ήδη δέκα μανάβικα στη Νέα Υόρκη και ετήσιο εισόδημα 25 εκατ. δολ.! Τότε, αποφάσισε να ασχοληθεί με το real estate καταφέρνοντας μέσα σε μια πενταετία να πολλαπλασιάσει την αρχική επένδυση των 5 εκατ. σε 100 εκατ.! Αργότερα, αγόρασε την αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Christides» καθώς και το διυλιστήριο «United Oil».

Τη δεύτερη θέση μοιράζεται μαζί του ο Τζορτζ Μίτσελ, ο οποίος πρωτοπορεί στον τομέα της Ενέργειας και του real estate. Και αυτός βρίσκεται στη λίστα του «Forbes» κατέχοντας την 188η θέση. Ο Τζ. Μίτσελ μεγάλωσε στο Τέξας όπου ο πατέρας του είχε καθαριστήριο ρούχων. Σπούδασε μηχανικός και δραστηριοποιήθηκε στον τομέα της Ενέργειας μαζί με τον αδελφό του Τζον. Εκανε περιουσία ψάχνοντας για πετρέλαιο στο Τέξας και τη Λουιζιάνα και στη συνέχεια πούλησε την εταιρεία του για 3,5 δισ. για να ασχοληθεί με το real estate, ενώ είναι και ιδιοκτήτης 20 ξενοδοχείων. Αν και 92 ετών σήμερα, πηγαίνει σχεδόν καθημερινά στο γραφείο του και κάνει επαγγελματικά ταξίδια όποτε χρειαστεί. Εχει 10 παιδιά και 28 εγγόνια.
Την τέταρτη θέση, με περιουσία 1,9 δισ. δολ., κατέχει ο 83χρονος φαρμακοβιομήχανος, Μάικλ Ζαχαρής. Ξεκίνησε τις σπουδές του στο Ουισκόνσιν, υπηρέτησε στον πόλεμο της Κορέας και έπειτα έπιασε δουλειά σε φαρμακευτική εταιρεία, ενώ παράλληλα σπούδαζε στο πανεπιστήμιο σε νυχτερινό τμήμα για να πάρει το πτυχίο του. Μαζί με τον συνέταιρό του, Φίλιπ Φροστ, ίδρυσαν το 1972 την «Key Pharma-ceuticals», που ειδικεύεται στα φάρμακα για την καρδιά και το άσθμα, εκτοξεύοντας στα ύψη τις πωλήσεις της εταιρείας, στα 836 εκατ. δολάρια, πριν συγχωνευθεί με τη Schering-Plough, το 1986.
Παρόμοιο είναι και το success story του 74χρονου Τζορτζ Αργυρού, με καταγωγή από τη Σμύρνη. Αν και ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα με μόλις 900 δολάρια, επενδύοντας σε ένα μεσιτικό γραφείο, σήμερα βρίσκεται στην πέμπτη θέση της λίστας με περιουσία 1,8 δισ. δολ. Μόλις στα 11 του μοίραζε εφημερίδες από τις 5.30 το πρωί, ενώ στα 14 του δούλευε σε παντοπωλείο, κερδίζοντας 25 σεντς την ώρα. Ο κ. Αργυρός έχει βοηθήσει στην προώθηση των ελληνικών ζητημάτων στην αμερικανική ατζέντα, ενώ το 2001 ο Τζορτζ Μπους τον διόρισε πρέσβη των ΗΠΑ στην Ισπανία, σε ανταπόδοση της συμβολής του στη συγκέντρωση μεγάλου χρηματικού ποσού για την καμπάνια των Ρεπουμπλικανών.


Τα «καμάρια» της σόουμπιζ

Κοσμούν το Χόλιγουντ και τα μίντια

Η συμμετοχή της στην περίφημη τηλεοπτική σειρά «Τα φιλαράκια» δεν την έκανε μόνο διάσημη αλλά και πολύ πλούσια. Η... Κρητικιά Τζένιφερ Ανιστον (Αναστασάκη), η «αγαπημένη» των ΗΠΑ, όπως την αποκαλούν στο Χόλιγουντ, έχει περιουσία που αγγίζει τα 230 εκατ. δολάρια. Και πώς να μην έχει καταφέρει να κερδίσει τόσα χρήματα, όταν για το κάθε επεισόδιο της δημοφιλούς σειράς που γύρισε δέκα κύκλους, εισέπραττε 1 εκατ. δολάρια!
Εκτός όμως από τα επαγγελματικά της έσοδα, πέρυσι κέρδισε από την αγορά του σπιτιού της, το οποίο πούλησε έναντι 35 εκατ., σε διπλάσια τιμή απ' ό,τι το είχε αγοράσει. Οσο ψηλά κι αν έφτασε πάντως, η Ανιστον δεν ξεχνάει τις ρίζες της ? μάλιστα φήμες που επιβεβαιώνονται από το ευρύτερο οικογενειακό της περιβάλλον λένε πως θα επιλέξει την ιδιαίτερη πατρίδα της, τα Χανιά, για τον γάμο της που θα γίνει φέτος το καλοκαίρι.
Αλλη μια ηθοποιός-παραγωγός -πλέον και? τραγουδίστρια- με προσωπική περιουσία 200 εκατ. δολ. είναι η Ρίτα Ουίλσον, σύζυγος του Τομ Χανκς. Το πραγματικό της όνομα είναι Μαργαρίτα Ιμπραήμοφ, ο πατέρας της γεννήθηκε στα Πομακοχώρια και η μητέρα της σε ελληνόφωνο χωριό στα σύνορα της Αλβανίας. Η 55χρονη σήμερα Ουίλσον έγινε ευρύτερα γνωστή το 2002 συμμετέχοντας στην παραγωγή της κωμωδίας «Γάμος αλά ελληνικά» με πρωταγωνίστρια την καλή της φίλη, επίσης Ελληνίδα, Νία Βαρντάλος.
Συνεργασία Ελληνίδων... Το 2008, έκανε την παραγωγή του «Mamma Mia» στη Σκόπελο, ταινία η οποία απέφερε κέρδη ύψους 600 εκατ. δολαρίων, ενώ διαφήμισε την Ελλάδα με τον καλύτερο τρόπο. Αλλωστε η ίδια και ο σύζυγός της επιλέγουν τη χώρα μας σχεδόν κάθε καλοκαίρι για τις διακοπές τους, στο σπίτι τους στην Αντίπαρο.
Η κ. Ουίλσον είναι υπεύθυνη για τη στήλη «Βaby Boomers» της Huffington Post που απευθύνεται σε νέες μητέρες. Η δημιουργός της διαδικτυακής εφημερίδας, Αριάνα Στασινοπούλου Χάφινγκτον, βρίσκεται στην 39η θέση της λίστας με περιουσία 130 εκατ. δολαρίων. Η Huffington Post, η δημοφιλής ιστοσελίδα με 26 εκατ. επισκέπτες μηνιαίως το 2011, «άλλαξε χέρια» πριν από έναν χρόνο όταν η Χάφινγκτον και οι συνεργάτες της πούλησαν το μερίδιό τους στην «American Online» έναντι 315 εκατ. δολ.
Η γυναίκα-φαινόμενο των μίντια όπως την αποκαλούν έχει γράψει 13 βιβλία, ενώ συγκαταλέγεται στη λίστα με τους 100 δημοφιλέστερους ανθρώπους που επηρεάζουν την κοινή γνώμη.
Στην 48η και τελευταία θέση της λίστας με περιουσία 40 εκατ. δολ. φιγουράρει μια από τις πιο ακριβοπληρωμένες κωμικούς ηθοποιούς της τηλεόρασης, η 41χρονη Τίνα Φέι, καθώς και ο 59χρονος πρόεδρος της Fox Filmed Entertainment Τζιμ Γιαννόπουλος.
Εχει γραφτεί πως η Φέι μόνο από την εκπομπή «Saturday night live» έβγαζε ως παραγωγός 1,5 εκατ. δολάρια τον χρόνο ενώ για τα επεισόδια του περσινού κύκλου της σειράς «30 Rock» αλλά και από τις πωλήσεις του βιβλίου της κέρδισε 13 εκατ.
Ο «χρυσοχέρης του Χόλιγουντ», όπως αποκαλούν τον κ. Γιαννόπουλο, το όνομα του οποίου κοσμεί υπερπαραγωγές όπως ο «Τιτανικός» και το «Αβατάρ», μαζί με τον συνέταιρό του Τομ Ρόθμαν θεωρούνται σήμερα οι δύο ισχυρότεροι άντρες της κινηματογραφικής βιομηχανίας. Ο ίδιος επισκέπτεται συχνά την Ελλάδα και στο πρόσφατο παρελθόν είχε δείξει ενδιαφέρον για να «μετακομίσει» στα μέρη μας χολιγουντιανές παραγωγές.


Κατ Κόρα

Μια σεφ με φιλανθρωπική δράση

Μία εξίσου δυναμική Ελληνίδα κατακτά τον ανδροκρατούμενο κόσμo της γαστρονομίας. Πρόκειται για τη 44χρονη Κατ Κόρα, την πρώτη (και μοναδική μέχρι σήμερα) γυναίκα που κατάφερε να κερδίσει το 2005 στον διαγωνισμό «Iron Chef». Από τότε παρουσιάζει το τηλεοπτικό «Food Network», ασχολείτα0000ι με τη συγγραφή βιβλίων, είναι ιδρύτρια και πρόεδρος του φιλανθρωπικού οργανισμού «Chefs for Humanity» και σύμβουλος μεγάλων εταιρειών. Το οικογενειακό της επίθετο ήταν Καραγκιόζος, το οποίο ο παππούς της Πίτερ (ιδιοκτήτης εστια­το­ρίων) άλλαξε στο πιο? εύηχο Κώστας. Η ίδια σχεδίασε το πρώτο της εστιατόριο σε ηλικία 00015 ετών. Η περιουσία της ανέρχεται στα 40 εκατ. δολάρια.
Οι 50 πλουσιότεροι ομογενείς (σε δολάρια)
  1. Οικογένεια Χασιώτη: 3,3 δισ. Παντοπωλεία, Πετρέλαια
  2. Τζον Κατσιματίδης: 2,2 δισ. Πετρέλαια, real estate, σούπερ μάρκετ
  3. Τζορτζ Μίτσελ: 2,2 δισ. Ενέργεια, real estate
  4. Μάικλ Τζαχάρις: 1,9 δισ. Φαρμακευτικά
  5. Τζορτζ Αργυρός: 1,8 δισ. Real estate
  6. Ντιν Μιτρόπουλος: 1,2 δισ. Επενδύσεις, εταιρεία κεφαλαίων
  7. Αλεξ Σπανός: 1,1δισ. Real estate
  8. Οικογένεια Κάλαμος: 1 δισ. Αμοιβαία
  9. Κώστας και Τομ Καρτσότης: 1 δισ. Αξεσουάρ
  10. Πίτερ Πίτερσον: 1 δισ. Επενδύσεις
  11. Τζορτζ Ανδρέας: 975 εκατ. Ζωγράφος, real estate, επενδύσεις
  12. Τζορτζ Μπεχράκης: 930 εκατ. Φαρμακευτικές επιχειρήσεις
  13. Τζορτζ Σακελλάρης: 800 εκατ. Ενέργεια και περιβάλλον
  14. Στιβ Βαλιώτης: 750 εκατ. Real estate
  15. Τζον Παγιαβλάς: 650 εκατ. Βιομηχανία φαγητού
  16. Τζ. Χάνος: 600 εκατ. Επενδύσεις
  17. Τζορτζ Λογοθέτης: 700 εκατ. Ναυτιλία, real estate
  18. Τζον Παπατζόν: 600 εκατ. Επενδύ σεις
  19. Τεό Λεόνσις: 590 εκατ. Κομπιούτερ, μάρκετινγκ, σπορ
  20. Ρόι Βάγγελος: 550 εκατ. Φάρμακα
  21. Αγγελος Τσακόπουλος: 540 εκατ. Real estate
  22. Πίτερ Αγγελος: 500 εκατ. Δικηγόρος, ιδ. ομάδας μπέιζμπολ
  23. Τζορτζ Χασόπουλος: 450 εκατ. Θερμικές τεχνολογίες
  24. Νικόλας Καραμποτς: 450 εκατ. Εκδόσεις, real estate
  25. Τζορτζ Μάρκους: 450 εκατ. Real estate
  26. Τζον Ράνγκος: 425 εκατ. Ενέργεια
  27. Π. Μπάρις: 400 εκατ. Επενδύσεις
  28. Σωτήριος Βαχαβιόλος: 360 εκατ. Σύμβουλος επενδύσεων
  29. Τζέιμς Ντίμον: 355 εκατ. Διαχείριση εταιριών
  30. Νικόλας Γαλακάτος: 350 εκατ. Tεχνολογία βιοϊατρικής
  31. Τζον Τζόρτζες: 350 εκατ. Ναυτιλιακά, φαγητό
  32. Αγγελική Φράγκου: 315 εκατ. Ναυτιλιακά
  33. Μάικλ Καπέλας: 300 εκατ. Διαχείριση εταιρειών
  34. Τζένιφερ Ανιστον: 230 εκατ. Ηθοποιός
  35. Στράτων Σκλάβος: 225 εκατ. Κομπιούτερς, επενδύσεις
  36. Χρήστος και Χάρης Παππάς: 200 εκατ. Εστιατόρια
  37. Ουίλιαμ Σταυρόπουλος: 200 εκατ. Διαχείριση εταιρειών
  38. Ρίτα Ουίλσον: 200 εκατ. Παραγωγός
  39. Αριάνα Στασινοπούλου-Χάφινγκτον: 130 εκατ. Συγγραφέας, δημοσ/φος
  40. Θεόδωρος Σπυρόπουλος: 120 εκατ. Πετρέλαια, αξεσουάρ αυτοκινήτων
  41. Κων. Ιορδάνου: 100 εκατ. Ασφάλειες
  42. Τζορτζ Περλέγκος: 100 εκατ. Ηλεκτρονικά
  43. Μερκούριος Αγγελιάδης: 98 εκατ. Κατασκευές, real estate
  44. Τζορτζ Τσούνης: 85 εκατ. Ξενοδοχεία, real estate
  45. Ουίλιαμ Κατακόσινος: 80 εκατ. Μεταλλεύματα
  46. Αντριου Λιβέρης: 70 εκατ. Χημικά, πλαστικά
  47. Μάνουελ Σταματάκης: 50 εκατ. Ασφάλειες, real estate
  48. Κατ Κόρα: 40 εκατ. Σεφ, τηλεόραση
  49. Τίνα Φέι: 40 εκατ. Ηθοποιός
  50. Τζιμ Γιαννόπουλος: 40 εκατ. Διευθ. Σύμβουλος Fox (κινηματογράφος)


Πηγή : Ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου