Τέλος στον εφιάλτη των εμβοών από τις οποίες υποφέρουν χιλιάδες άνθρωποι υπόσχεται να δώσει η ανακάλυψη Ελληνα επιστήμονα αναφορικά με τα αίτια που τις προκαλούν. Στο πλαίσιο μελέτης πάνω σε φάρμακο για την επιληψία, ο Θάνος Τζουνόπουλος, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας του University of Pittsburgh School of Medicine, και οι συνεργάτες του ανακάλυψαν ότι οι εμβοές συνδέονται με την υπερδραστηριότητα σε συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται ραχιαίος κοχλιακός πυρήνας.
Μελετώντας προσεκτικά τις βιοφυσικές ιδιότητες των μικροσκοπικών καναλιών που ονομάζονται KCNQ, μέσω των οποίων ταξιδεύουν τα ιόντα καλίου προς και από τα κύτταρα του ραχιαίου κοχλιακού πυρήνα, διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που υποφέρουν από εμβοές παρουσιάζουν μειωμένη δραστηριότητα καλίου μέσα στα κανάλια των εν λόγω κυττάρων. Το γεγονός αυτό καθιστά τα ίδια τα κύτταρα υπερδραστήρια, με αποτέλεσμα να παράγουν παλμούς ακόμα και όταν δεν αντιλαμβάνονται ήχους. «Τα κανάλια KCNQ λειτουργούν ως αποτελεσματικά “φρένα” που μειώνουν την ευαισθησία ή τη δραστηριότητα των νευρώνων» εξηγεί ο Τζουνόπουλος, ο οποίος μαζί με την ομάδα του, εξέτασε εν συνεχεία αν μια εγκεκριμένη από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων δραστική ουσία που ονομάζεται retigabine και ενισχύει τη δραστηριότητα στα κανάλια KCNQ μπορούσε να εμποδίσει την ανάπτυξη εμβοών.
Οπως διαπίστωσαν, τα ποντίκια στα οποία χορηγήθηκε retigabine αμέσως μετά την έκθεσή τους σε υψηλά επίπεδα θορύβου δεν εκδήλωσαν εμβοές, τη στιγμή που το 50% των πειραματόζωων που δεν πήραν το εν λόγω φάρμακο εμφάνισαν διαταραχές συμπεριφοράς που σχετίζονται με την πάθηση.
«Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό εύρημα που συνδέει τις βιοφυσικές ιδιότητες του καναλιού από το οποίο περνάει το κάλιο με την αντίληψη φανταστικών ήχων» δήλωσε ο Ελληνας επιστήμονας, τονίζοντας ότι τα κανάλια KCNQ θα πρέπει να αποτελέσουν τον νέο στόχο για την ανάπτυξη φαρμάκων που θα εμποδίζουν την εκδήλωση εμβοών στους ανθρώπους. Η οικογένεια KCNQ απαρτίζεται από πέντε διαφορετικές υπομονάδες, τέσσερις εκ των οποίων παρουσιάζουν ευαισθησία στη retigabine. Ο Τζουνόπουλος και η ομάδα του σχεδιάζουν να αναπτύξουν ένα φάρμακο ειδικά για δύο από τις υπομονάδες που σχετίζονται με τις εμβοές, για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου παρενεργειών.
Πηγή : espressonews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου