Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Ποιος μπορεί να δει πιο πίσω στο γενεαλογικό του δέντρο;

22/6/12   2:10 π.μ.
Πολλοί άνθρωποι ερευνούν τις οικογενειακές τους ρίζες, αλλά ποιος άνθρωπος μπορεί σήμερα να γνωρίζει περισσότερους προγόνους του;
Οι επιστήμονες δεν μπορούν να έχουν μια σαφή απάντηση για το ποιοι είναι αυτοί που γνωρίζουν τους περισσότερους προγόνους τους, γιατί αυτό εξαρτάται από το πώς ορίζει κανείς τη συγγένεια και πόσο υψηλές είναι οι απαιτήσεις τεκμηρίωσής της.

Τα γενεαλογικά δέντρα των βασιλικών οίκων της Αγγλίας και της Δανίας φτάνουν περίπου 1.000 χρόνια πίσω. Πρόκειται για πρότυπα επαρκώς τεκμηριωμένων γενεαλογικών δέντρων. Τα σημερινά μέλη της βασιλικής οικογένειας της Δανίας έλκουν την καταγωγή τους από το βασιλιά Γκορμ τον Πρεσβύτερο, που πέθανε το 958. Ο Δανός πρίγκιπας Κρίστιαν μπορεί να πάει 53 γενεές πίσω – αν και με κάποια κενά.

Όταν κανείς δεν ενδιαφέρεται να αναζητήσει πληροφορίες για όλους τους ανιόντες συγγενείς του, αλλά θέλει να τεκμηριώσει τη συγγένειά του με κάποιο προϊστορικό πρόσωπο, αυτό μπορεί να γίνει με μια ανάλυση DNA. Το 1997, επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανακάλυψαν πως ο καθηγητής ιστορίας Adrian Targett συγγενεύει με τον Άνθρωπο του Cheddar, ένα σκελετό ηλικίας 9.000 ετών που βρέθηκε κοντά στο ομώνυμο χωριό το 1903. Ανάμεσα στον Targett και τον Άνθρωπο του Cheddar μεσολαβούν τουλάχιστον 300 γενεές.

Αργότερα, ωστόσο, αποδείχτηκε ότι ο Targett δεν ήταν ο μόνος εν ζωή άνθρωπος που το προφίλ του DNA του ταυτιζόταν με εκείνο του Ανθρώπου του Cheddar. Μεταξύ άλλων, δύο μαθητές από το Cheddar αποδείχθηκε ότι συγγενεύουν επίσης με τον Άνθρωπο του Cheddar, και ορισμένοι ερευνητές πιστεύουν ότι το DNA του 1% των Άγγλων θα πρέπει να ταυτίζεται με το DNA του Ανθρώπου του Cheddar.


Πηγή : scienceillustrated.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου