Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2012

Οι πολίτες παίρνουν στα χέρια τους την επιστροφή των Γλυπτών.


του Όμηρου Τσάπαλου

Τους τελευταίους μήνες φαίνεται ότι κάτι αλλάζει στο θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στον γενέθλιο τόπο τους.

Κάτι η οικονομική κρίση που μας στρέφει στο να ασχοληθούμε με τις ρίζες μας, την παράδοση και την Ιστορία μας, κάτι οι έντονες, σε βαθμό χλευασμού πολλές φορές, κριτικές των ξένων που μας κινητοποιεί στο να διεκδικήσουμε και πάλι αυτά που βιαίως μας απέσπασαν, έχουν ως αποτέλεσμα ζητήματα που άπτονται την πολιτιστικής μας κληρονομιάς να αναβαίνουν σιγά-σιγά στα σκαλοπάτια της επικαιρότητας.

Αποκλειστικά υπεύθυνη για αυτήν την εκ νέου ευαισθητοποίηση είναι η Κοινωνία των Πολιτών αλλά και μεμονωμένες περιπτώσεις ανθρώπων που νοιάζονται για την προστασία και ανάδειξη του πολιτιστικού μας πλεονάσματος. Η διαδικτυακή καμπάνια «I am Greek and I want to go home» τείνει πλέον να πάρει διεθνείς διαστάσεις, καθώς κατάφερε μέσω των εύληπτων μηνυμάτων της και των εξαιρετικής σύλληψης εικόνων να «χτυπήσει φλέβα» στο θυμικό των Ελλήνων και μη. Διαδικτυακές τοποθεσίες όπως το εξαιρετικό AcropolisofAthens.gr προσφέρουν σε όποιον θέλει να ενημερωθεί μια πλήρη εικόνα του αιτήματος της ελληνικής πλευράς για επιστροφή των Γλυπτών, με επιχειρήματα και προτάσεις πολιτικής που το Υπουργείο Πολιτισμού όφειλε να είχε αξιοποιήσει εδώ και χρόνια.

Η Κοινωνία των Πολιτών αρχίζει να ενεργοποιείται με μια ιδιαίτερη δυναμική. Αυτό είναι γεγονός. Από την άλλη έχουμε ένα Υπουργείο Πολιτισμού που αν ανατρέξετε στην ιστοσελίδα του ο χώρος που αφιερώνεται για ζητήματα προστασίας και διεκδίκησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι μηδαμινός σε σχέση με την σημασία του ζητήματος.

Με την Πολιτεία να έχει ουσιαστικά παραιτηθεί από την σοβαρή, μεθοδική και διαχρονική διεκδίκηση των βιαίως εξαχθέντων πολιτιστικών μας θησαυρών, διαδικτυακές καμπάνιες όπως αυτές που προαναφέρθηκαν δίνουν το μήνυμα ότι αν θέλουμε κάτι να αλλάξει στο πώς βλέπουμε και αντιμετωπίζουμε τον Πολιτισμό μας τότε εμείς οι ίδιοι θα πρέπει να κινητοποιήσουμε, να εμπνεύσουμε και να ενεργοποιήσουμε αγκυλωμένες λειτουργίες του Κράτους με σκοπό μια ισχυρή πολιτιστική διπλωματία στο μέλλον.

Ίσως η οικονομική κρίση να μας έκανε να δούμε με άλλο μάτι ζητήματα που σχετίζονται με τον μόνο πλούτο που έχουμε και δεν είναι άλλος από το πολιτιστικό μας πλεόνασμα. Ζητούμενο από εδώ και στο εξής, είναι η προσπάθεια να συνεχιστεί με απώτερο στόχο την εκπλήρωση του διαχρονικού αιτήματος της κοινωνίας που είναι η επιστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ειδικά των Γλυπτών του Παρθενώνα στον τόπο που θα γέννησε. Με σύμμαχο την Πολιτεία και όχι ως παθητική θεατής των εξελίξεων.


Πηγή : statesmen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου