Παρασκευή 12 Οκτωβρίου 2012

Η Μπόινγκ αναζητεί τεχνολογίες αιχμής made in Λάρισα.


Εξάγει τεχνογνωσία σε αμερικανικές εταιρείες, ενώ εκπρόσωποι της ΝΑSΑ επισκέφθηκαν τα γραφεία και τις εγκαταστάσεις της.
Η δραστηριότητα της εταιρείας σε αμυντικές εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας επεκτάθηκε σε Σαουδική Αραβία, Ιταλία, Ισραήλ, Γερμανία, Ινδία. Εχουν ενδιαφερθεί για τις καινοτομίες της οι Boeing, Raytheon, L3, General Dynamics και πριν από λίγες ημέρες εκκινήθηκε η συνεργασία της για τεχνολογίες αιχμής με την αμερικανική εταιρεία Textron.

Με τέτοιο «κύκλο εργασιών» θα υποθέταμε ότι η έδρα της εταιρείας «λογικά» παραπέμπει σε μια διάσημη περιοχή, ταυτόσημη με παραγωγή προϊόντων υψηλής τεχνολογίας. Οχι.

Βρισκόμαστε στη Λάρισα, στην παλαιά εθνική οδό προς Θεσσαλονίκη, στη «Soukos Robots SA», ένα ιδιωτικό κέντρο έρευνας που στους δύσκολους καιρούς στέλνει παγκοσμίως μήνυμα ότι η Ελλάδα μπορεί και σε αυτόν τον τομέα: Ρομποτικά συστήματα, τεχνολογίες αιχμής, αμυντικά συστήματα, όλα «made in Greece».

«Tο άσχημο με την Ελλάδα είναι ότι έως τώρα υπήρχαν σύριγγες που ρουφούσαν το συνάλλαγμά της στο εξωτερικό. Ακόμη και οι μικρές εταιρείες με πενιχρό ποσοστό έρευνας δεν είχαν καταλάβει ότι έπρεπε να έχουν το ένα τους πόδι στο εξωτερικό και να πουλούν αυτό που εμείς οι Ελληνες ξέρουμε να πουλάμε καλύτερα. Το μυαλό μας. Αυτό άλλωστε πουλάμε εδώ και 3.000 χρόνια. Μυαλό που φέρνει συνάλλαγμα και ισχυροποιεί την οικονομία μας», λέει στην «Κ» ο κ. Κώστας Σούκος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Η Soukos Robots ΑΒΕΕ δημιουργήθηκε το 1980 και, σύμφωνα με τον ιδρυτή της, έχει εξελιχθεί σε Κέντρο Ερευνας Αμυντικών και Ενεργειακών Τεχνολογιών, «μικρό αλλά με σαφή προσανατολισμό στο εξωτερικό». Πολλές από τις συμφωνίες της, άλλωστε, διαρκούν χρόνια «δένοντας» τις ξένες επιχειρήσεις με τη θεσσαλική εταιρεία ώστε να αγοράζουν τις καινοτομίες της. Σύμφωνα με τον ίδιο, «όταν βρίσκεσαι στη φωτιά, κάνε μεγάλα βήματα και μη σκύβεις το κεφάλι».
Δυνατά προϊόντα

Οι περίπου 45 εργαζόμενοι της εταιρείας και οι άλλοι 120 που εξαρτώνται έμμεσα από τις παραγγελίες (σε 42 υποκατασκευαστές) δείχνουν ότι κάποιοι δεν περιμένουν με σταυρωμένα χέρια την κρίση να περάσει.

Η απάντηση στη σημερινή δεινή πραγματικότητα είναι, κατά τον κ. Σούκο, μία κι απλή. Η Ελλάδα χρειάζεται να πουλάει καινοτομία και να φέρνει συνάλλαγμα. Μικρές οικοτεχνίες, βιοτεχνίες, βιομηχανίες που θα παράγουν καινοτόμα προϊόντα και θα τα εξάγουν.

– Πώς γίνεται μια εταιρεία από τη Λάρισα να διεισδύσει σ’ αυτό τον πολύ δύσκολο χώρο;

– Τα δυνατά προϊόντα σε κάνουν πολύ γρήγορα γνωστό, αρκεί να είναι κάτι που χρειάζεται πραγματικά π.χ. ο αμερικανικός στρατός. Την άλλη μέρα σε ξέρουν όλες οι εταιρείες του κόσμου.

«Η δική μας δραστηριότητα», διευκρινίζει ο κ. Σούκος, «δεν είναι επιθετικής αιχμής, είναι αμυντικής. Επικεντρώνεται στο να καταστρέφει πυρομαχικά ή να εξουδετερώνει επιθετικά όπλα. Οπως η τεχνολογία RPG, που χρησιμοποιεί σήμερα ο αμερικανικός στρατός για να “εξουδετερώνει” ρουκέτες».

Ο εκπρόσωπος της λαρισαϊκής ΑΒΕΕ υποστηρίζει ότι έχει σήμερα τη λύση για τη δυνατότητα ανίχνευσης από μεγάλες αποστάσεις των εκρηκτικών που κρύβουν καμικάζι. Διαθέτουν επίσης, όπως λέει, πρωτοποριακή τεχνολογία για την καταστροφή «ληγμένων» πυρομαχικών, ναρκών και πυραύλων χωρίς επιβάρυνση στο περιβάλλον. Η έρευνα της Soukos έχει στραφεί και στην ανάπτυξη νέου ρομποτικού κάδου χαμηλού κόστους, μιας υποβρύχιας γεννήτριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κ.ά.

Η εταιρεία ανέλαβε προσφάτως την καταστροφή των «ελληνικών» ναρκών δωρεάν, παρόλο που το έργο είχε κατοχυρωθεί σε άλλη εταιρεία. Η εταιρεία δεν θα βγει βεβαίως ζημιωμένη απ’ αυτό. Πρόσφατα πρότεινε να αναλάβει δωρεάν την καταστροφή 22.000 τόνων παλαιών πυρομαχικών, αποκομίζοντας το σκραπ αλλά και την πιστοποίηση στη διεθνή αγορά ότι διαθέτει την τεχνογνωσία και γι’ αυτό.


Πηγή : kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου