ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΜΑΣ
Γράφει: Κωνσταντίνος Ιω. Τριανταφύλλου Τεθ/νος Αξ/κός - Δικηγόρος Αθηνών
Προερχόμενος από ένα οικογενειακό περιβάλλον, εκ του οποίου ο προπάππους μου Αθανάσιος Τριανταφύλλου του Τριαντάφυλλου (φερόμενος και ως Πρωτοεξάδελφος του Μακρυγιάννη, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Τριανταφύλλου Ιωάννης του Δημητρίου) απόκτησε δέκα πέντε (15) αγόρια και τέσσαρα (4) κορίτσια, ανεζήτησα στοιχεία προσφοράς θυσιών αίματος στην πατρίδα μας των πολυτέκνων Ελλήνων. Και ο πάππος μου Γεώργιος στο 1920 / 1922 έδωσε στην πατρίδα δύο (2) υιούς τον Νικόλαον και τον Βασίλειον. Έτσι δια την περίοδον της Επαναστάσεως ανευρέθησαν τα παρακάτω στοιχεία:
α) Οι πολύτεκνοι γονείς και τα τέκνα αυτών ήσαν διαχρονικώς δια την Ελλάδα και αιμοδότες, πρωταγωνιστές και εθνομάρτυρες.
β) Ο Μακρυγιάννης εγέννησε δώδεκα (12) παιδιά και διακήρυττε: «Κι αν πεθάνωμεν, πεθαίνομεν δια την Πατρίδα, δια την Θρησκεία μας. Αυτός ο θάνατος είναι γλυκύς. Κανένας δεν είναι αθάνατος».
γ) Στατιστικώς οι πολύτεκνοι ήσαν παρόντες σ΄ όλους τους αγώνες του Ελληνικού ΄Εθνους και μάλιστα με θυσίες: 1) Στο 1821 ήταν το 70% του πληθυσμού. 2) Στους Βαλκανικούς Πολέμους και Μικράς Ασίας το 50%. 3) Στο ΄Επος του ΄40 30 – 35%. 4) Στον Κυπριακό Απελευθερωτικό Αγώνα το 60% των ηρωϊκώς θανόντων προήρχονο από πολύτεκνες οικογένειες.
δ) Ενδεικτικώς αναφέρομεν, δια να μαθαίνωμεν, την προσφοράν των πολυτέκνων κατά τους αγώνες του ΄Εθνους μας τους παρακάτω:
Κολοκοτρωναίοι δώδεκα (12) αδέλφια με διαχρονικές θυσίες από το 1762 – 1806 εβδομήκοντα (70) άτομα.
Μαυρομιχαλαίοι δέκα (10) αδέλφια.
Οικογένεια Πετρόμπεη δέκα (10) αδέλφια.
Δια την οικογένεια Παπαφλέσσα ο Ακαδημαϊκός Σπ. Μελάς στο έργο του: «Ματωμένα Ράσα» αναφέρει ότι ο Γρηγόριος Δικαίος ο επανομασθείς Παπαφλέσσας προέρχεται από οικογένεια είκοσι οκτώ (28) παιδιών εκ δύο (2) γάμων του πατέρα του.
Οι Υψηλάντηδες ήσαν ένδεκα (11) αδέλφια.
Ο Κανάρης Κων. απέκτησε επτά (7) τέκνα.
Ο Μακρυγιάννης απέκτησε δώδεκα (12) τέκνα.
Ο Πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος Ιω. Καποδίστριας προήρχετο από οικογένεια οκτώ (8) αδελφιών.
Ο Στέφανος Δραγούμης, Πρωθυπουργός κατά τον Μακεδονικό αγώνα είχε ένδεκα (11) παιδιά. Ήταν πατέρας της Ναταλίας της συζύγου του ήρωος Π. Μελά.
Ο Μιχάλης ΜΕΛΑΣ είχε δέκα (10) παιδιά, μεταξύ των οποίων τον ήρωα Π. Μελά.
Ο Ελ. Βενιζέλος είχε άλλα οκτώ (8) αδέλφια.
Ο Κων/νος Δαβάκης ο ήρωας της Πίνδου ήταν πρώτος από δώδεκα (12) αδέλφια.
Η ηρωΐδα της κατοχής ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ εκτελεσθείσα την 8 Σεπτεμβρίου 1944 ήταν μητέρα επτά (7) παιδιών.
Όμως το μεγαλείο της προσφοράς θυσιών αίματος προς την Πατρίδα μας των πολυτεκνικών οικογενειών τότε που η φιλοπατρία ήτο μέγιστο στοιχείο αρετής καταδεικνύεται και από κείμενα των γονέων των θυσιασθέντων / πεσόντων, τα οποία παραθέτομε αποσταλέντα προς τον τότε Κυβερνήτην της Ελλάδος μας ΙΩ. ΜΕΤΑΞΑ:
ΜΠΟΥΖΙΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ – Εύζωνας του 1912: «Σήμερα έλαβα μήνυμα Συνταγματάρχου Γεωργαντά ότι το παιδί μου Ηλίας εσκοτώθη από μπαμπέσιδες εχθρούς μας, την 20ην Νοεμβρίου. ΄Εκλαυσα λεβεντιά και καλωσύνην του. Μεγαλύτερα αδέλφια του: ΄Οθων και Αντώνης εκδικούνται σκοτωμόν. Έχω έτοιμα στην προσταγή σου άλλα δύο (2) παιδιά. Ζήτω το ΄Εθνος. Ζήτω ο Στρατός».
«Ο υιός μου Ευάγγελος Ιω. ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ έπεσε κατά τας επιχειρήσεις της Κλεισούρας. Παρήγγειλα εις τους τέσσαρας ήδη υπηρετούντας υιούς μου: Χρήστον, Κώσταν, Γεώργιον και Νίκον Ιω. Ιωαννίδη να εκδικηθώσι τον θάνατον του αδελφού των. Κρατώ εις εφεδρείαν άλλους τέσσαρας (4) υιούς μου: Πάνον, Αθανάσιον, Γρηγόριον και Μενέλαον Ιω. Ιωαννίδη Κλάσεως 1917 και νεωτέρων. Παρακαλώ να κληθώσιν ονομαστικώς και ούτοι εις πάσαν περίστασιν ανάγκης της Πατρίδος ή τυχόν απωλείας ετέρου τέκνου μου προς εκδίκησιν εχθρού.
΄Υστατον επιφώνημα θέλει είναι:
ΖΗΤΩ Η ΠΑΤΡΙΣ
Κυπαρισσία 2 Φεβρουαρίου 1941
ΕΛΕΝΗ ΙΩ. ΙΩΑΝΝΙΔΗ»
Η ΔΙΑΜΑΝΤΩ ΜΟΝΙΟΥ χήρα από τα Μέγαρα προσφυγικής καταγωγής γράφει: «Ο Δημητρός μου, ο Μοναχογιός μου, προστάτης τριών κοριτσιών μου, έπεσεν υπέρ ΠΑΤΡΙΔΟΣ. Χαλάλι της Πατρίδος μας Ο ΔΗΜΗΤΡΟΣ ΜΟΥ».
Οι γονείς του 1940 αποδεικνύουν και κάτι άλλο, την διαχρονικό-τητα της προς την Πατρίδα φιλοπατρίας. Όπως οι μητέρες των Σπαρτιατών έλεγαν: «Η τάν ή επί τάς». Έτσι και αυτοί προσέφεραν θυσία αίματος τα τέκνα των δια την Ελλάδα. ΣΗΜΕΡΑ ριζικώς έχουν αλλάξει τα πράγματα.
α) Αμβλύνθηκαν τα προς την Πατρίδα αισθήματα και πλην εξαιρέ-σεων η προσπάθεια των περισσοτέρων είναι να αποφύγουν την στράτευση. Έτσι σήμερα εξήκοντα χιλιάδες (60.000) περίπου είναι οι ανυπότακτοι.
β) Οι Ελληνίδες δια πολλούς λόγους δεν γεννούν πολλά παιδιά. Το δε Κράτος δεν εφαρμόζει μια πολιτική στηρίξεως της πολυτεκνίας.
γ) Ο δημογραφικός κατήφορος της Ελλάδος έφθασε το 2009 στο
0,8 κατά μέσο όρο ανά γυναίκα. Μάλιστα ο καθηγητής κ. Δρεττάκης έχει γράψει ότι στην Ελλάδα μας: «Τα φέρετρα είναι περισσότερα από τις κούνιες».
Στο περιοδικό: ΕΛΛΗΝΟΡΘΟΔΟΞΗ ΠΟΛΥΤΕΚΝΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ σχετικώς με την πολυτεκνία και ατεκνία των Ελλήνων δημοσιεύθηκε το παρακάτω ποίημα:
«Η Ελληνική Δόξα … κλαίει!
Στης Πατρίδας τα έρημα χωριά
περπατώντας η Δόξα γοργά,
τα κλειστά σαν βλέπει Σχολεία
για παλιά μιλάει μεγαλεία!..
Κι΄ απ΄ τον πόνο που νοιώθει κλαίει
και παντού ένα λόγο και μόνο λέει:
Αν θέλετε στ΄ αλήθεια Λευτεριά,
αναστήστε στη Γή μου Παιδιά»
δ) Οι γείτονές μας γεννοβολούν και υπερδιπλασίους τους πληθυσμούς των κατέστησαν. Το ίδιο και οι εν Ελλάδι μετανάστες – (μόνιμοι και παράνομοι) με κίνδυνον να καταληφθή η Ελλάδα εκ της ηυξημένης πληθυσμιακής πλημμυρίδας και λόγω της υπογεννητικότητας των Ελληνίδων.
Δια τους ανωτέρω λόγους εκτιμώ ότι πρέπει η Κυβερνητική Πολιτική να δώσει κίνητρα και να λάβει μέτρα (όχι ημίμετρα όπως στις τρίτεκνες οικογένειες) προς την κατεύθυνση της αυξήσεως των γεννήσεων.
Οι καιροί ού μενετοί. ΄Ελληνες γρηγορείτε οι κίνδυνοι πολλοί.-
Πηγή : saith.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου