«Θα πρέπει κάποια στιγμή ο ερευνητής να αφήσει το εργαστήριό του και να βγει προς τα έξω. Να αφουγκραστεί τις ανάγκες της κοινωνίας και να προσπαθήσει να δώσει λύση και στα προβλήματα της καθημερινότητας». Ο καθηγητής Δημήτρης Βαγενάς και η Αθανασία Τεκερλεκοπούλου, μεταξύ των 21 πρώτων του περσινού διαγωνισμού «Η Ελλάδα Καινοτομεί!» έκαναν ακριβώς αυτό.
Aνέπτυξαν ένα βιολογικό φίλτρο νερού το οποίο με ελάχιστο κόστος κατασκευής και μηδενική συντήρηση μπορεί να προσφέρει καθαρό, πόσιμο νερό σε χωριά και πόλεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα με το νερό του δικτύου της περιοχής τους.
Πρόκειται για ένα σύστημα προσκολλημένης ανάπτυξης, στο οποίο οι μικροοργανισμοί που απαντώνται φυσικά στο νερό προσκολλώνται πάνω στην επιφάνεια πυριτικού χαλικιού. Καθώς αναπτύσσονται, δημιουργούν βιοφίλμ που παρέχει πολύ μεγάλη συγκέντρωση βιομάζας και αυξημένη αντοχή σε υψηλές συγκεντρώσεις ρύπων στο νερό. Επιπλέον, μέσα από τον όγκο των χαλικιών επιτυγχάνεται φυσική διέλευση του αέρα, χωρίς μηχανικό αερισμό, λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας του νερού και του περιβάλλοντος αέρα. Με τον τρόπο αυτό, το σύστημα απομακρύνει το υδρόθειο, την αμμωνία, το σίδηρο και το μαγγάνιο από το νερό και το προωθεί στα σπίτια καθαρό. Η διαδικασία είναι αποτέλεσμα μαθηματικής μοντελοποίησης, τονίζει ο Δρ Βαγενάς.
Η εργασία του καθηγητή Περιβαλλοντικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων πάνω στο φίλτρο έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια, ως μέρος της διδακτορικής του διατριβής και επανήλθε στο προσκήνιο σε συνεργασία με την Αθανασία Τεκερλεκοπούλου, όταν εκείνη ήταν υποψήφια διδάκτωρ. Μετά από αρκετές γραφειοκρατικές περιπέτειες, η έρευνα των δύο βρήκε το δρόμο της προς την κατασκευή, μέσα από ένα πρόγραμμα των πόλων καινοτομίας του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών και το φίλτρο εγκαταστάθηκε στο χωριό Νέο Βουπράσιο στην Αχαΐα.
Αλλά και τότε τα πράγματα δεν ήταν εύκολα: οι δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες κράτησαν έναν ολόκληρο χρόνο πριν η ομάδα να είναι σε θέση να εγγυηθεί την καλή λειτουργία του, ενώ οι κάτοικοι του χωριού τούς αντιμετώπισαν αρχικά με δυσπιστία, πιστεύοντας ότι ο στόχος τους ήταν κερδοσκοπικός.
Σήμερα, το βιολογικό φίλτρο έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου της περιοχής και έχει τραβήξει την προσοχή πολλών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Φορείς από την Αίγυπτο και τη Βολιβία, έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για τη χρήση του, ενώ μετά και την προβολή που η καινοτομία αυτή είχε στον 1ο διαγωνισμό του ΣΕΒ και της Eurobank, έλληνες επιχειρηματίες έχουν προσεγγίσει την ομάδα για να αξιοποιήσουν το φίλτρο της. «Ο διαγωνισμός μας έδωσε μία μοναδική ευκαιρία: μας έφερε σε επαφή με ανθρώπους, με επιχειρήσεις. Πολλές επιχειρήσεις ήρθαν σε επαφή μαζί μας» σημειώνει ο Δρ Βαγενάς, προτρέποντας παράλληλα και άλλους έλληνες επιχειρηματίες να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτών που επενδύουν στην ελληνική έρευνα: «Θα πρέπει [...] ο επιχειρηματικός κόσμος να σταματήσει να κάνει μόνο αντιπροσώπευση της ξένης τεχνολογίας και να επενδύσει στην ελληνική καινοτομία, στην ελληνική επιχειρηματικότητα, να προσπαθήσουμε να βγάλουμε ελληνικά προϊόντα στις διεθνείς αγορές».
Ένα χρόνο μετά τον πρώτο διαγωνισμό, η ομάδα ασχολείται πλέον με την επιχειρηματική πλευρά του έργου τους. Χαμογελώντας, ο Δρ Βαγενάς δηλώνει: «Σήμερα συμμετέχουμε σε ένα επιχειρηματικό σχήμα και με αισιοδοξία πια ατενίζουμε το μέλλον. Εμείς τολμήσαμε και τα καταφέραμε. Εσείς;»
Πηγή : kali-mas-mera.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου