Ακόμη κι αν το μόνο ρόφημα που έχετε στο σπίτι σας είναι… το νερό της βρύσης, άντε και λίγο γαλατάκι στο ψυγείο, για όταν διψάσουμε, μάθετε πως ό,τι πίνουμε δεν χρησιμεύει απλώς για να ικανοποιούμε την δίψα μας. Το νερό για παράδειγμα μπορεί να αποδειχθεί ο απόλυτος σύμμαχος όταν αρρωσταίνουμε, ενώ το γάλα μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε… δυνατά ποντίκια. Κι αν αυτά τα δύο συνηθισμένα υγρά μπορούν να ικανοποιήσουν ανάγκες που δεν υπακούνε απλώς στις προσταγές ενός διψασμένου φάρυγγα, φανταστείτε τι μπορούν να κάνουν όλα τα υπόλοιπα ροφήματα. Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε τι από τα παρακάτω θα προσθέσετε στην λίστα της επόμενης εξόρμησής σας στο supermarket.
*Υγεία… να την πιεις στο ποτήρι
Αν θέλετε να πιείτε κυριολεκτικά στην υγειά σας, δοκιμάστε τα ακόλουθα:
Για να χτίσετε το μυϊκό σας σύστημα: Γάλα
Το γάλα περιέχει ορό γάλακτος και κασεΐνη, δύο είδη πρωτεϊνών που διαθέτουν σημαντικότατα αμινοξέα, τα οποία βοηθούν στο χτίσιμο των μυών.
Για να χάσετε βάρος: Πράσινο τσάι ή χυμό grapefruit.
Το πράσινο τσάι ενισχύει ελαφρώς τον μεταβολισμό αν καταναλώσετε τέσσερα φλιτζάνια ημερησίως, βοηθώντας έτσι να ελέγξετε το βάρος σας, ενώ και οι κατεχίνες που διαθέτει έχουν γίνει αντικείμενο μελέτης για την πιθανολογούμενη δυνατότητά τους να βοηθούν την δίαιτα.
Ο χυμός grapefruit έχει αποδειχθεί επίσης σημαντικός σύμμαχος, αν και ακόμη προτιμότερο είναι να καταναλώνετε μισό ωμό grapefruit με κάθε γεύμα.
Εκ των ων ουκ άνευ μετά από μια προπόνηση είναι η κατανάλωση νερού για να αναπληρώσετε αυτό που χάσατε με τον ιδρώτα. Το σοκολατούχο γάλα βοηθά επίσης τον οργανισμό να «επανέλθει» χάρη στην αναλογία υδατανθράκων-πρωτεΐνης που περιέχει (4 προς 1).
Το νερό, φυσικά, θα σας χρησιμεύσει και πιο πριν, κατά την διάρκεια του τρεξίματος, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσατε να καταναλώσετε και κάποιο energy drink για να αναπληρώσετε τους ηλεκτρολύτες σας.
Ροφήματα για… πάσα νόσο.
Για στομαχικές ενοχλήσεις: Ginger ale
Το ρετρό ρόφημα μπορεί να αποδειχθεί σύμμαχος στο αναστατωμένο στομάχι, καθώς η πιπερόριζα βοηθά στην αντιμετώπιση της ναυτίας.
Για το «μπούκωμα»: Τσάι με λεμόνι και μέλι
Τα ζεστά ροφήματα γενικά βοηθούν να χαλαρώσει το «μπούκωμα» που νιώθουμε στο κεφάλι μας όταν είμαστε κρυωμένοι. Καλό είναι όμως να αποφεύγουμε το γάλα σε τέτοιες περιπτώσεις, γιατί κάποιοι είναι πιο επιρρεπείς στην παραγωγή… φλέματος όταν καταναλώνουν γαλακτοκομικά. Προτιμήστε τσάι με λεμόνι και μέλι, που διαθέτει καταπραϋντικές δυνατότητες. Το μέλι βοηθά εξίσου και στην καταπολέμηση του βήχα.
Τα υγρά της ευεξίας.
Για την υπνηλία: Καφές, νερό και σπιρουλίνα.
Την δράση του καφέ ήδη την γνωρίζετε. Το νερό, όμως, μπορεί επίσης να μας κρατήσει «ξύπνιους», ενώ ένα όπλο παραπάνω ενάντια στη νύστα θα έχετε αν προσθέσετε σε αυτό σκόνη σπιρουλίνας – θα βρείτε στα καταστήματα υγιεινής διατροφής.
Για την αϋπνία: Βυσσινάδα, ζεστό γάλα και χαμομήλι.
Μην πνίξετε την αϋπνία σας στο αλκοόλ: Δοκιμάστε βυσσινάδα, η οποία αυξάνει τα επίπεδα μελατονίνης, που με την σειρά της βελτιώνει την διάρκεια και την ποιότητα του ύπνου. Το ζεστό γάλα και το χαμομήλι, ως γνωστόν, θα σας βάλουν για βαθύ ύπνο εξίσου εύκολα. Το γάλα θα σας βοηθήσει επίσης στην καταπολέμηση της πείνας, καθώς θα σας δώσει το πολυπόθητο αίσθημα του κορεσμού.
Για την δυσπεψία: Νερό και τσάι με βότανα
Πιείτε νερό μετά το φαγητό σας ή δοκιμάστε ζεστό τσάι με βότανα, όπως μέντα, δυόσμο ή κανέλα για καλύτερη πέψη.
Μετά από καυτερό φαγητό: Γάλα ή αριάνι
Για να καταπολεμήσετε την «καυτερή» αίσθηση μετά από ένα chilli φαγοπότι, καταναλώστε γαλακτοκομικά προϊόντα σε υγρή μορφή, οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά των οποίων καταπραΰνουν το κάψιμο.
Ένα καλό κόλπο για να μην… σπάσει το κεφάλι σας την επόμενη ημέρα, είναι να φροντίσετε όταν πίνετε πολύ αλκοόλ, να καταναλώνετε και πολύ νερό. Αν όμως είναι πολύ αργά πια γι’ αυτό, επενδύστε στο κάλιο της μπανάνας για να αναπληρώσετε ηλεκτρολύτες ή χυμό πορτοκαλιού για να ανέβει και πάλι το σάκχαρό σας.
Για την άσχημη αναπνοή: Νερό
Τα οξέα από τον καφέ, την πορτοκαλάδα και τα λοιπά ζαχαρούχα ροφήματα που καταναλώνουμε μέσα στην ημέρα προκαλούν άσχημη αναπνοή. Καλό είναι, μαζί με αυτά, να καταναλώνουμε παράλληλα και νερό, το οποίο… σκουπίζει τα οξέα.
Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Πηγή : Time Healthland
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου