Παρασκευή 19 Οκτωβρίου 2012

ΙΒΑΝ ΣΑΒΒΙΔΗΣ $500 δισ. «κοιτούν» προς την Ελλάδα.

«Υπάρχει επιθυμία ρώσοι επιχειρηματίες να έρθουν στην Ελλάδα -κι εγώ θα ήθελα πολύ να γίνει αυτό. Δεν μπορώ να μιλήσω εκ μέρους ρωσικών εταιρειών, ωστόσο, με όσους μίλησα, έχουν συνολική κεφαλαιοποίηση 500 δισ. δολάρια».

Με αυτόν τον τρόπο επανέφερε τον ρωσικό παράγοντα στη συζήτηση που γίνεται περί τα επενδυτικά στην Ελλάδα ο ομογενής επιχειρηματίας και νέος μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, κ. Ιβάν Σαββίδης, στο πλαίσιο της πρώτης συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες, στη Θεσσαλονίκη.
Παράλληλα, ο κ. Σαββίδης αποκάλυψε ότι θα καταθέσει πρόταση στον διαγωνισμό για την πώληση του 82,33% της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (η προθεσμία για τον δεύτερο διεθνή διαγωνισμό, που διενεργείται με διαδικασίες-εξπρές, μετά την κήρυξη του πρώτου ως άγονου, λήγει μεθαύριο το μεσημέρι), ενώ γνωστοποίησε ότι παρακολουθεί και τις εξελίξεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης.
Κατά τα λοιπά, άφησε ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο μελλοντικών κινήσεών του στον τομέα της ελληνικής αγοράς ενέργειας -μάλιστα, όταν ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε χαρακτηριστικά: «Γιατί όχι;».

«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΕΥΡΩΣΤΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ»
«Αν η Ελλάδα πει σε ρώσους επιχειρηματίες ‘έχετε έναν χρόνο να κάνετε κάτι στην Ελλάδα’, τότε τον Οκτώβριο του 2013 η Ελλάδα θα είναι σε θέση να πει ότι είναι μια οικονομικά εύρωστη χώρα», υποστήριξε ο κ. Σαββίδης. «Αυτός που δίνει τα χρήματα κανονίζει και τους όρους του παιχνιδιού: αν η Ευρώπη σάς έδωσε τα χρήματά της, αυτή θα θέσει τους στόχους, τι πρέπει να κάνετε και πώς να ζήσετε. Είμαστε έτοιμοι να συμμετέχουμε ενεργά στην οικονομία της Ελλάδας, που θα της αποφέρει την ανεξαρτησία της. Για τι ποσά μιλάμε; Δε θα ήθελα να κάνω πλούσιους με πληροφορίες κάποιους ανθρώπους… Πιστέψτε με, όμως, πρόκειται για πολλά λεφτά».
Ο ομογενής επιχειρηματίας χρησιμοποίησε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τον ΟΣΕ: «Ο σιδηρόδρομος της Ελλάδας είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Τα δίκτυα δεν είναι μιας ευρωπαϊκής χώρας. Είναι ο σιδηρόδρομος μιας χώρας με αδύναμη οικονομία. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα, για να έρθει η Ρωσία και να επενδύσει στον ελληνικό σιδηρόδρομο. Αν εγώ έβαλα λεφτά στον ΠΑΟΚ, θα κάνω τα πάντα για να μη χαθούν -δεν ξοδεύω τα χρήματά μου για να χαρώ με τη δεύτερη θέση. Αντίστοιχα, αν τα ρωσικά χρήματα έρθουν στην ελληνική οικονομία, οι Ρώσοι θα κάνουν τα πάντα για να μην τα χάσουν […]. Μιλώντας με τον κ. Σαμαρά, πριν γίνει πρωθυπουργός, του έλεγα ότι πρέπει να κινείται μπροστά. Αν σε χίλια χρόνια η Ρωσία δεν γύρισε το πρόσωπό της από την Ελλάδα, νομίζετε ότι θα γυρίσει την πλάτη της τώρα; Η Ελλάδα, ως χώρα του ΝΑΤΟ, δεν μπόρεσε να λύσει στοιχειώδη ζητήματα. Πόσο μπορούμε να περιμένουμε; Γιατί θα πρέπει να διοικούμαστε από ένα άλλο κέντρο; Θα πρέπει να κάνουμε αυτό το βήμα, να μη φοβόμαστε. Αν τα προηγούμενα χρόνια μπορούσαμε να το κάνουμε πιο αποτελεσματικά, αύριο δεν θα είναι το ίδιο αποτελεσματικό. Θα είναι εξαναγκασμένο».

«ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ»
«Πιστέψτε με: οι Ρώσοι μάς αγαπάνε περισσότερο απ’ ό,τι οι Έλληνες αγαπούν τους Ποντίους», πρόσθεσε ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ. «Εμείς θέλουμε η ρωσική αυτοκρατορία, με τις τεράστιες δυνατότητες, να έρθει και να βοηθήσει την Ελλάδα. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια καταστροφή -και σ’ αυτήν την περίοδο, αν η Ρωσία έρθει εδώ, η Ελλάδα μπορεί να μείνει ανεξάρτητο κράτος. Όλοι είδατε την έλευση της κυρίας από την Ευρώπη… Ο κ. Σαμαράς είχε επιτυχημένες συνομιλίες μαζί της. Μου αρέσει η στάση του Σαμαρά, που λέει ‘δεν θέλουμε χρήματα, δώστε μας χρόνο’. Νομίζω ότι αυτό έγινε με την επίσκεψη, δόθηκε χρόνος. Ίσως κι εγώ, με τη δική μου πράξη, να θέλω να δείξω στους έλληνες πολιτικούς ότι είμαστε κανονικοί άνθρωποι, ότι δεν πρέπει να μας φοβόσαστε. Πολλές φορές η Ρωσία έχει δείξει ότι είναι δίπλα στα ομόδοξα αδέρφια».

Το who is who του επιχειρηματία
Ο κ. Σαββίδης είναι ιδιοκτήτης του ομίλου επιχειρήσεων Agrocom, στον έλεγχο του οποίου βρίσκεται η Donskoy Tabak, η μεγαλύτερη καπνοβιομηχανία της Ρωσίας. Ακόμη, διετέλεσε βουλευτής (για δύο θητείες) στη ρωσική Δούμα, είναι ένθερμος υποστηρικτής του ρώσου προέδρου, κ. Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ υπήρξε και πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας του Ροστόφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου