Με μεγαλοπρέπεια και κατάνυξη γιορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου, το καλούμενο Πάσχα του καλοκαιριού. Και μπορεί η Τήνος, η Πάρος και η Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο να βρίσκονται στο επίκεντρο, ωστόσο, η Παναγιά γιορτάζεσαι σε κάθε γωνιά της χώρας μας.
Στην Τήνο η γιορτή είναι διπλή: εκτός από την Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται και ο τορπιλισμός της «Έλλης» από τους Ιταλούς. Χιλιάδες προσκυνητές έχουν συρρεύσει και φέτος στο νησί, όπου οι εορτασμοί κορυφώνονται με την περιφορά της θαυματουργής εικόνας και την λιτάνευσή της.
Η Εκατονταπυλιανή της Πάρου είναι ακόμα ένας πόλος έλξης προσκυνητών, όπου και εκεί γίνεται περιφορά της εικόνας της Παναγιάς. Μετά τον θρησκευτικό εορτασμό ακολουθεί μεγάλο πανηγύρι με νησιώτικη μουσική, ενώ η Κοίμηση γιορτάζεται και στη Νάουσα, όπου καΐκια με ανάμενες δάδεςγεμίζουν το λιμανάκι.
Για τρίτη συνεχή χρονιά τελείται Θεία Λειτουργία στην ιστορική Μονή Παναγία Σουμελά, στην Ημαθία. Σύμβολο της «χαμένης πατρίδας», στην εκκλησία αυτή γιορτάζουν οι Πόντιοι την Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας, με το παραδοσιακό γλέντι που ακολουθεί να μην έχει προηγούμενο.
Ξεχωριστό έθιμο λαμβάνει χώρα στο χωριό Μαρκόπουλο της Κεφαλονιάς, όπου εμφανίζονται τα«φιδάκια της Παναγιάς»: μικρά φίδια εμφανίζονται στον τρούλο της εκκλησίας και, σύμφωνα με τον μύθο, πρόκειται για καλόγριες ενός παλιού μοναστηριού που, για να μην πέσουν στα χέρια πειρατών, ζήτησαν από την Παναγία να τις μεταμορφώσει σε φίδια.
Πάνω σε άλογα παρακολουθεί πλήθος πιστών την Θεία Λειτουργία στην Σιάτιστα της Κοζάνης, την ώρα που στο μοναστήρι της Παναγίας στην Πάτμο η ατμόσφαιρα είναι καθαρτική, όπως και στη Σκιάθοόπου οι πιστοί ψάλουν όλοι μαζί τα εγκώμια της Θεοτόκου.
Οι «νιαμερίτισσες» στη Νίσυρο κορυφώνουν σήμερα το έθιμό τους: από τις 6 Αυγούστου πηγαίνουν στο μοναστήρι της Παναγιάς της Στυλιανής και η σημερινή λειτουργία ξεκινά από τις 07:00.
Στη Λέσβο οι προσκυνητές περπατούν 25 χιλιόμετρα για να φθάσουν στην εκκλησία της Παναγίας της Αγιασώτισσας, στους Λειψούς τοποθετούνται κρινάκια στην εικόνα της Παναγίας του Χάρου(ονομάζεται έτσι επειδή κρατά τον εσταυρωμένο και όχι το θείο βρέφος) τα οποία ξεραίνονται και ανθίζουν ξανά τον Αύγουστο.
Ιδιαίτερες εκδηλώσεις με ήθη και έθιμα που χάνονται στο βάθος των χρόνων γίνονται επίσης στις Φέρες του Έβρου, στη Βίτσα και το Τσεπέλοβο στα Ζαγοροχώρια, στην Παναγία Κρεμαστή της Ρόδου, στονΠαλαιόπυργο Ιωαννίνων (ξεχωρίζει το έθιμο του ντόλη πασά, όπου τσουγκρίζονται ποτήρια με κρασί και αφιερώνονται ευχές και τραγούδια), στην Παναγία της Θάσου, στην Εύβοια, στην Κάρπαθο και σταΚουφονήσια.
Πηγή : star.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου