Ο Γερμανός που τρέλανε τους Γερμανούς.
Η Sunlight έγινε η πρώτη μη γερμανική επιχείρηση που προμηθεύει το ομοσπονδιακό υπουργείο Αμυνας με μπαταρίες υποβρυχίων.
Η Sunlight διαθέτει γραφεία και θυγατρικές σε 9 χώρες, ενώ έχει παρουσία σε 100 χώρες.
Το 1991 ήταν ακόμη μία ελληνική προβληματική επιχείρηση. Σήμερα, η εταιρεία παραγωγής μπαταριών Sunlight εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 100 χώρες, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τρεις μεγαλύτερες του κλάδου της παγκοσμίως, απασχολεί εξειδικευμένα στελέχη από τη Γερμανία και φιγουράρει ως παράδειγμα προς μίμηση σε άρθρο του «Spiegel Online».
«Η ιδέα ότι μια ελληνική εταιρεία που κατασκευάζει μπαταρίες κατακτά τη γερμανική αγορά φαίνεται τόσο παράξενη όσο αν ένας γερμανός παραγωγός ελαιολάδου πανηγύριζε τις μεγάλες του επιτυχίες στην Ελλάδα. Ωστόσο, υπάρχει όντως μια τέτοια εταιρεία: Η Συστήματα Sunlight AΒΕΕ» αναφέρει χαρακτηριστικά το άρθρο στη διαδικτυακή έκδοση του γερμανικού περιοδικού.
Η Sunlight, εταιρεία του ομίλου του κ. Πάνου Γερμανού, έχει την έδρα της στο Νέο Ολβιο της Ξάνθης, όπου και βρίσκεται το εργοστάσιό της, ένα από τα μεγαλύτερα του είδους στον κόσμο. Απασχολεί 600 εργαζομένους σε Ελλάδα και εξωτερικό ενώ αποτελεί πόλο έλξης ακόμη και για στελέχη από τη Γερμανία.
Οπως για παράδειγμα την Christiane Serger, η οποία - όπως αναφέρει το δημοσίευμα του «Spiegel» - διευθύνει στη Sunlight το τμήμα μπαταριών εφεδρικής χρήσης, ενώ στο παρελθόν ήταν κορυφαία μάνατζερ σε έναν γερμανικό κατασκευαστή μπαταριών. Ο λόγος που την έφερε στην Ελλάδα είναι η υψηλή απαίτηση ποιότητας των Ελλήνων.«Είδα πολλά εργοστάσια μπαταριών στη Γερμανία, στην Ολλανδία, στην Ιταλία και στην Ελβετία. Το εργοστάσιο της Sunlight ήταν πιο σύγχρονο και τεχνικά ώριμο από όλα τα άλλα» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Η πορεία της εταιρείας προς την παγκόσμια αναγνώριση ξεκίνησε από το 1991, όταν απασχολούσε μόλις 28 εργαζομένους. Τότε, πέρασε στα χέρια της Γερμανός ΑΕΒΕ αντί 300 εκατομμυρίων δραχμών από τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων, ο οποίος την είχε αποκτήσει από το συγκρότημα Σκαλιστήρη, το οποίο είχε καταρρεύσει στις αρχές της δεκαετίας του 1980.
Ξεκίνησε με μόλις 28 εργαζομένους και μια εικοσαετία αργότερα, το 2011, ο κύκλος εργασιών της άγγιξε τα 115 εκατομμύρια ευρώ. Σήμερα, η Sunlight συγκαταλέγεται ανάμεσα στους τρεις κορυφαίους κατασκευαστές μπαταριών προηγμένης τεχνολογίας παγκοσμίως, ενώ «χτίζει» το μέλλον της επενδύοντας το 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών σε έρευνα και ανάπτυξη.
Μάλιστα, σε μια εποχή που το ελληνικό επιχειρείν αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη δυσπιστία στη Γερμανία, η Sunlight έγινε η πρώτη μη γερμανική εταιρεία που προμηθεύει το ομοσπονδιακό υπουργείο Άμυνας με μπαταρίες υποβρυχίων.
Η σχέση με τους Γερμανούς δεν χτίστηκε πάντως εύκολα. «Χρειάστηκε πολύς χρόνος μέχρι να πείσουμε τους Γερμανούς ότι μια εταιρεία από τη "μικρή" Ελλάδα είναι ένας αξιόπιστος εταίρος» αναφέρει χαρακτηριστικά στο «Spiegel» ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Καρτάλης.
Πηγή : tovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου