Τρίτη 28 Αυγούστου 2012

Μπαίνοντας στο μυαλό του Στίβεν Χόκινγκ.




18/4/12   2:00 π.μ.
Επιστήμονες κατασκεύασαν συσκευή που διαβάζει τις σκέψεις. Δοκίμασαν το "iBrain" στον Βρετανό Στίβεν Χόκινγκ
Μια συσκευή που διαβάζει τις σκέψεις κατασκεύασαν επιστήμονες στην Καλιφόρνια με σκοπό να χρησιμεύσει σε ασθενείς με παθήσεις όπως αυτή του Στίβεν Χόκινγκ, η οποία αφαιρεί τη δυνατότητα επικοινωνίας με το περιβάλλον.
Ο διάσημος Βρετανός κοσμολόγος ήταν από τους πρώτους που δοκίμασαν το iBrain, το οποίο είναι επινόηση του Φίλιπ Λόου, του 32χρονου νευροεπιστήμονα στο Σαν Ντιέγκο.
Ανήκει στην κατηγορία των φορητών συσκευών νέας γενιάς που επιχειρούν να παρακολουθήσουν και να διαγνώσουν παθήσεις όπως η άπνοια, η ασθένεια του Λου Γκέρινγκ από την οποία πάσχει ο Χόκινγκ, η κατάθλιψη και ο αυτισμός.
Το iBrain μπορεί να χρησιμεύσει και ως εναλλακτική λύση στα ακριβά εργαστήρια ύπνου, όπου χρησιμοποιούνται ειδικά καπέλα με δεκάδες ηλεκτρόδια και συνήθως ο ασθενής πρέπει να διανυκτερεύσει.
"Η συσκευή συλλέγει δεδομένα σε πραγματικό χρόνο όταν ο ασθενής κοιμάται, όταν βλέπει τηλεόραση ή όταν κάνει οτιδήποτε" εξηγεί ο Φίλιπ Λόου.
Το μηχάνημα χρησιμοποιεί ένα μόνο κανάλι για να καταγράψει τα κύματα των ηλεκτρικών σημάτων του εγκεφάλου. Τα κύματα αυτά αλλάζουν ανάλογα με τις δραστηριότητες και τις σκέψεις του ατόμου ή τις εγκεφαλικές δυσλειτουργίες.
Για να διαβαστούν τα κύματα, ο Φίλιπ Λόου ανέπτυξε έναν αλγόριθμο - ήταν το θέμα της διδακτορικής του διατριβής το 2007. Η αρχική έρευνα έγινε σε σπίνους.
Το περασμένο καλοκαίρι, ο Φίλιπ Λόου δοκίμασε τη συσκευή στον Χόκινγκ. "Θέλαμε να δούμε αν ο Στίβεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το μυαλό του για να σχηματίσει ένα επαναλαμβανόμενο και συνεπές μοτίβο το οποίο μπορεί να μεταφραστεί από έναν υπολογιστή σε λέξη ή γράμμα ή εντολή για τον υπολογιστή", σημείωσε.
Οι ερευνητές ζήτησαν από τον Στίβεν Χόκινγκ να σκεφτεί ότι πιέζει ένα μπαλάκι με το δεξί του χέρι. "Παρ' όλο που δεν μπορεί να κουνήσει το χέρι του, ο κινητικός φλοιός του εγκεφάλου μπορεί να δώσει την εντολή και να παραγάγει ηλεκτρικά κύματα" εξηγεί ο Φίλιπ Λόου. Ο αλγόριθμος κατάφερε να διαβάσει τη σκέψη του επιστήμονα και να τη μετατρέψει σε μια σειρά από γραφικές αναπαραστάσεις.
"Είδαμε πράγματι μια αλλαγή στο σήμα του εγκεφάλου" υποστηρίζει ο Φίλιπ Λόου. Η εταιρεία του, η NeuroVigil, πρόκειται να επαναλάβει το πείραμα σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα σε ασθενείς με σύνδρομο Λου Γκέρινγκ και άλλες νευροεκφυλιστικές παθήσεις.

Πηγή : news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου