Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

Βιοντίζελ (2) : Tιτλοδότηση χρησιμοποιημένων ελαίων

2/4/12   4:36 μ.μ.
Για την επεξεργασία χρησιμοποιημένων ελαίων είναι απαραίτητη η τιτλοδότηση (titration, χημικός όρος) αυτών για τον προσδιορισμό του περιεχομένου σε Ελεύθερα Λιπαρά Οξέα (Free Fatty Acid, FFA) και τον υπολογισμό  της ποσότητας NaOH που απαιτείται για την ουδετεροποίησή του.

Η χρήση ενός ηλεκτρονικού μετρητή pH είναι ό,τι καλύτερο, αλλά μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε διάλυμα φαινολοφθαλεΐνης (από κάποιο προμηθευτή χημικών υλικών).

Η διαδικασία είναι ως εξής:

1. Διαλύστε 1 γραμμάριο καθαρού NaOH σε 1 λίτρο αποσταγμένου ή απιονισμένου νερού.
2. Αφαιρέστε τυχόν προσμίξεις νερού από το χρησιμοποιημένο λάδι.
3. Σε ένα μικρό δοκιμαστικό σωλήνα, διαλύστε 1 ml του χρησιμοποιημένου λαδιού (Waste Vegetable Oil, WVO),  σε 10 ml καθαρής ισοπροπυλικής αλκοόλης.
4. Θερμάνετε προσεκτικά το δοκιμαστικό σωλήνα σε λίγο ζεστό νερό.
5. Αναδέψτε το διάλυμα μέχρι όλη η ποσότητα του λαδιού να διαλυθεί στην αλκοόλη και το διάλυμα γίνει διαυγές.
6. Αν χρησιμοποιείτε φαινολοφθαλεΐνη προσθέστε 2 σταγόνες στο διάλυμα.
7. Χρησιμοποιώντας μια βαθμονομημένη σύριγγα προσθέστε το διάλυμα NaOH (βήμα 1) σταγόνα-σταγόνα στο διάλυμα ελαίου-αλκοόλης-φαινολοφθαλεΐνης αναδεύοντας διαρκώς.  Το διάλυμα ενδέχεται να γίνει νεφελώδες, συνεχίστε την ανάδευση.
8. Συνεχίστε να προσθέτετε προσεκτικά το διάλυμα NaOH μέχρι το διάλυμα να καταστεί ροζ (στην πραγματικότητα ματζέντα) για 15 δευτερόλεπτα.
9. Καταγράψτε το αριθμό των ml του διαλύματος NaOH που χρησιμοποιήσατε και προσθέστε 3.5 (η ποσότητα NaOH που απαιτείται για το φρέσκο λάδι). Η ποσότητα αυτή είναι αυτή που απαιτείται να προσθέσετε σε κάθε λίτρο του χρησιμοποιημένου λαδιού (WVO).


Σημείωση: Αν χρησιμοποιείτε μετρητή pH ακολουθήστε την ίδια διαδικασία χωρίς όμως να προσθέσετε την φαινολοφθαλεΐνη. Κατά την εκτέλεση του βήματος 8 σταματήστε να προσθέτετε NaOH όταν η ένδειξη στο μετρητή pH φθἀσει το 8.5.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ΚΟΗ αντί του NaOH.


Πηγή: journeytoforever.org

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου