Τρίτη 24 Ιουλίου 2012

Nέα τεχνολογία αφαλάτωσης.

Μια νέα τεχνολογία αφαλάτωσης που ακολούθησε η ενεργειακή εταιρεία «GE Energy» σε εργοστάσιο εμφιάλωσης αναψυκτικών υπόσχεται ανάκτηση του νερού σε ποσοστό 99%, επιτυγχάνοντας τεράστια εξοικονόμηση υδάτων σε ετήσια βάση.

Η πρωτοποριακή τεχνολογία αφαλάτωσης, που φέρει την ονομασία «AquaSel», που βρίσκεται ακόμη σε πιλοτικό στάδιο, θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στη βιομηχανία αναψυκτικών και ποτών, καθώς κατά τη διάρκεια επεξεργασίας υδάτων η απώλεια νερού ανέρχεται στο 25% με τα σημερινά δεδομένα.
Με τη νέα τεχνολογία AquaSel επιτυγχάνεται η περαιτέρω επεξεργασία άλμης, αφαιρώντας στο τελικό στάδιο τα άλατα σε ως κρυστάλλους. Αυτό καθιστά δυνατή την ανάκτηση νερού σε ποσοστό 99%, ενώ μειώνει τις προμήθειες φρέσκου νερού κατά 20%. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπολογίζεται ότι λειτουργούν 13.600 μονάδες αφαλάτωσης λειτουργούν παγκοσμίως, εκ των οποίων, το 11% εγκαταστάθηκαν τα τελευταία χρόνια (πριν το 2000). Το 38% εξ αυτών βρίσκονται στον Περσικό Κόλπο και το 17% στις ΗΠΑ.

Οι πιο διαδεδομένες μέθοδοι είναι η πολυβάθμια εκτόνωση (multiple stage flashing, MSF) και η αντίστροφη ώσμωση (reverse osmosis, RO), καθεμιά απ' τις οποίες παράγει το 43% του παγκόσμιου προϊόντος. Η μέθοδος της αντίστροφης ώσμωσης παρέχει αξιοπιστία σε όλο το εύρος μεγεθών παραγωγής (από λίγα λίτρα έως εκατοντάδες κυβικά μέτρα ανά ημέρα), λόγω και της συμπαγούς και εύκολης σχετικά με τις άλλες μεθόδους κατασκευής της. 
Με βάση το κόστος κατασκευής επιλεγμένων μονάδων σε διαφορές χώρες την τελευταία 15ετία το κόστος αφαλάτωσης με αντίστροφη ώσμωση διαμορφώνεται διαχρονικά από 1,50 ευρώ το 2001 μέχρι 0,20 ευρώ το 2005. Τα τελευταία χρόνια η αφαλάτωση του θαλασσινού νερού αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, που φαίνεται ότι στο μέλλον θα αποτελέσει μια από τις κύριες πηγές υδροδότησης. Σήμερα εκτιμάται ότι σε όλο τον κόσμο λειτουργούν πολυάριθμες μονάδες αφαλάτωσης, που παράγουν πάνω από 50 εκατ.m3/ημ. πόσιμου νερού.

Πηγή : 24wro.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου