Κυριακή 29 Ιουλίου 2012

Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση του παιδιού σας.



Όσο σημαντική είναι για τους ενήλικες είναι και για τους μικρούς μας φίλους...

Η αυτοπεποίθηση δεν είναι η εγωκεντρική, ναρκισσιστική αίσθηση έπαρσης και ανωτερότητας. Είναι η συναίσθηση της ικανότητας να ανταποκρίνεται κανείς στις απαιτήσεις της καθημερινότητας και η επίγνωση της σημαντικότητάς του ως ιδιαίτερο πρόσωπο.

Η αυτοπεποίθηση εκφράζεται με συγκεκριμένες γόνιμες συμπεριφορές και υγιή συναισθήματα όπως υπευθυνότητα, πρωτοβουλία, αξιοπρέπεια, αυτοέλεγχο, ανεκτικότητα και σεβασμό των άλλων, επιδίωξη αξιόλογων στόχων κλπ.

Όσον αφορά στα παιδιά και στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησής τους, τα πράγματα είναι σαφώς πιο δύσκολα και χρειάζονται ιδιαίτερο χειρισμό. Το σημαντικότερο είναι η επικοινωνία μεταξύ γονέα και παιδιού.Δείχνουμε στο παιδί μας ότι χαιρόμαστε που μιλάμε μαζί του και δεν το κάνουμε σαν αγγαρεία ενώ δεν παραλείπουμε να εκδηλώσουμε την αγάπη μας με αγκαλιές και χάδια.

Ξεκινάμε την επικοινωνία με το παιδί εστιάζοντας πάντοτε την προσοχή μας στα θετικά του χαρακτηριστικά και στα χαρίσματά του. Στις συζητήσεις προσπαθήστε να επιβάλλετε τις απόψεις σας ευγενικά και να είστε διαλλακτικοί και αληθινά δημοκρατικοί. Ομολογήστε στο παιδί σας ότι κάποια συναισθήματα που έχει και το τρομάζουν τα είχατε κι εσείς κάτι που θα το κάνει να δέχεται τον εαυτό του καλύτερα όταν συνειδητοποιεί ότι και τα αγαπημένα του πρόσωπα έχουν περάσει τις δυσκολίες του.

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αντιμετωπίζει με χιούμορ ακόμα και δυσάρεστα γεγονότα και εξηγείστε του ότι ακόμα και αν κάποιος το μαλώνει ή το κοροιδεύει δε σημαίνει απαραίτητα ότι φταίει ή ότι είναι κακό παιδί.

Πηγή : queen.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου