Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2012

Από το Κακαόδεντρο στο Περίπτερο

Ευχαριστούμε την μεγάλη Ελληνική σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ για μία σειρά άρθρων σχετικά με την σοκολάτα.

Παραθέτουμε το πρώτο από αυτά.


Το sigrino στηρίζει τις επιχειρήσεις που στηρίζουν την Ελλάδα!



12/6/12     1:00 π.μ.
Η αγαπημένη τροφή όλων μας είναι το προϊόν μιας εξαιρετικά πολύπλοκης διαδικασίας, η οποία ξεκινάει στις χώρες των Τροπικών όπου οι καρποί κακάο μετά τη συγκομιδή κόβονται και ανοίγονται για να αποκαλυφθούν στο εσωτερικό τους οι φρέσκοι κόκκοι κακάο τυλιγμένοι σε ένα παχύρρευστο, λευκό πολτό. Ακολουθεί η ζύμωσή τους σε καλάθια, η ξήρανση, η συσκευασία και η αποστολή τους στις σοκαλατοποιίες του κόσμου. 
Για την παρασκευή της σοκολάτας ΙΟΝ χρειάζεται μεγάλη πείρα, πολλή φροντίδα και ιδιαίτερη προσοχή σε όλα τα στάδια της παραγωγής που γίνεται με αυτόματες μηχανικές εγκαταστάσεις υψηλής τεχνολογίας. Όλα τα υλικά είναι πρώτης ποιότητας και οι κακαοβάλανοι καλοδιαλεγμένοι. Κατά την παραλαβή τους και πριν εναποθηκευτούν σε ειδικούς χώρους, τα σιλό, οι κακαοβάλανοι μεταφέρονται αυτόματα στις μηχανές καθαρισμού. Αυτό είναι το πρώτο στάδιο της παραγωγικής διαδικασίας. 

Ακολουθεί το καβούρντισμα, το ξεφλούδισμα και ο τεμαχισμός του καρπού. Οι διάφορες ποικιλίες κακαοβάλανου συνδυάζονται έτσι ώστε να δημιουργηθεί το κατάλληλο "χαρμάνι", ανάλογα με το προϊόν που πρόκειται να παρασκευαστεί. 

Στη συνέχεια πολτοποιούνται οι καρποί και αποθηκεύονται σε θερμαινόμενες μεταλλικές δεξαμενές. Ο πολτός που πρόκειται σε λίγο να γίνει σοκολάτα προωθείται αυτόματα σε αναμικτήρες για να προστεθούν και τ' άλλα συστατικά: ζάχαρη, γάλα και βούτυρο κακάο. Ακολουθεί το ραφινάρισμα με σκοπό τη λέπτυνση του μείγματος. Σ' αυτό το στάδιο, μέσα από ειδικά μηχανήματα που ονομάζονται πεντακύλινδροι, το μείγμα του πολτού μετατρέπεται σε λεπτή σκόνη. 










Το επόμενο στάδιο είναι το κονσάρισμα. Η σκόνη της σοκολάτας μεταφέρεται, αυτόματα πάντα, σε ειδικά μηχανήματα με διπλά τοιχώματα, τις κόνσες. Εκεί με τη διαδικασία της περιστροφής που κρατά μεγάλο χρονικό διάστημα, λειώνει σιγά-σιγά η λεπτή σκόνη σχηματίζοντας έναν ευωδιαστό πολτό. Η σοκολάτα τώρα είναι έτοιμη και αυτόματα χύνεται στα καλούπια. 

Εκεί προσθέτονται αμύγδαλα, αν πρόκειται για σοκολάτα αμυγδάλου και άλλοι ξηροί καρποί ή ανάλογη γέμιση. Αμέσως μετά, οι γεμάτες φόρμες με τη ρευστή σοκολάτα περνούν σε ειδικά ψυγεία, προκειμένου να στερεοποιηθούν. Βγαίνοντας από τις φόρμες οι σοκολάτες συσκευάζονται σε αυτόματες μηχανές συσκευασίας. 

Όλη η διαδικασία από τη παραλαβή των κακαοβαλάνων και των άλλων πρώτων υλών μέχρι τη συσκευασία των προϊόντων σε μια σύγχρονη βιομηχανία όπως η ΙΟΝ, γίνεται με εντελώς αυτόματο τρόπο, χωρίς να μεσολαβούν χέρια. Έτσι λοιπόν οι αγαπημένες σοκολάτες ΙΟΝ συσκευασμένες αεροστεγώς, φρέσκιες, υγιεινές και απολαυστικές παίρνουν το δρόμο για την κατανάλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου