Κείμενα της βιβλιογραφίας δείχνουν ότι αποτελούσε βασικό συστατικό της διατροφής των Aζτέκων στο Μεξικό, ενώ σήμερα συνιστά συμπληρωματικό συστατικό της Ιαπωνικής κουζίνας και προσλαμβάνεται και από συμπληρώματα διατροφής. Ο λόγος λοιπόν για τη Σπιρουλίνα ,αυτό το κυανοπράσινο μικροφύκος το οποίο προϋπήρχε σε λίμνες, τουλάχιστον 40.000 χρόνια πριν. Το όνομα Σπιρουλίνα σημαίνει "μικρή έλικα" και αναφέρεται στη ελικοειδή μορφή του φυκιού.
Το πράσινο μέρος του περιβλήματός της οφείλεται στη χλωροφύλλη, ενώ το κυανό σε μια πρωτεΐνη που λέγεται φυκοκυανίνη.
Η Σπιρουλίνα, φύεται στη γη εδώ και 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια.
Πριν από αιώνες, οι ιδιαίτερα προηγμένοι Αζτέκοι και Μάγια είχαν ήδη εξοικειωθεί με τις ευεργετικές δυνάμεις της Σπιρουλίνας. Λόγω της σύνθεσης της μπορεί να απορροφήσει ουσιαστικά όλο το φάσμα του ηλιακού φωτός και στο ηλιόλουστο νησί της Χαβάης συγκεντρώνει την ενέργεια του ήλιου σε μορφή βιοφωτονίων. Όσο περισσότερη ενέργεια ήλιου (βιοφωτόνια) αποθηκεύει μια τροφή, τόσο μεγαλύτερη είναι η θερμαντική της ικανότητα. Μετρήσεις δείχνουν, ότι η φρέσκια σπιρουλίνα είναι μια από τις πλουσιότερες πηγές ενέργειας από τον ήλιο!
Διατροφικές έρευνες έδειξαν πως η Σπιρουλίνα είναι πλούσια σε μακρομόρια, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, μέταλλα, ανόργανα άλατα ,ουσιαστικά, όλα όσα χρειάζεστε για ένα υγιές σώμα και μια ενεργή ζωή, και γι' αυτό πλέον εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο τη χρησιμοποιούν καθημερινά. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα νατρίου, και αντίθετα με τα φύκια της θάλασσας δεν περιέχει καθόλου ιώδιο. Περιέχει 50-70% πρωτεΐνη, 5-7% λιπίδια και 15-25% σάκχαρα, γεγονός το οποίο της προσδίδει διατροφική πληρότητα.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αθλητές οι οποίοι θέλουν να αυξήσουν την μυϊκή τους μάζας, λόγω του υψηλού ποσοστού περιεκτικότητας της σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, ανάλογη αυτής του κρέατος και της σόγιας. Επιπρόσθετα η σπιρουλίνα περιέχει 58 φορές περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι και 28 φορές περισσότερο από το βοδινό. Συνεπώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άτομα που πάσχουν από αναιμία.
Σπιρουλίνα και περιβάλλον.
Πολύ σημαντική στην σημερινή εποχή των παγκόσμιων περιβαλλοντικών και οικολογικών προβληματισμών, η σπιρουλίνα έχει την δύναμη να θεραπεύσει τον πάσχοντα πλανήτη μας. Ξεκινώντας 3,5 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, το πράσινο-μπλε αυτό φύκι ξεκίνησε να δεσμεύει το ατμοσφαιρικό άζωτο, να μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε σάκχαρα, και να απελευθερώνει οξυγόνο το οποίο τελικά δημιούργησε πλούσια σε οξυγόνο ατμόσφαιρα απαραίτητη για την ανάπτυξη άλλων μορφών ζωής.
Μετά τη βιομηχανική επανάσταση, ο σύγχρονος πολιτισμός έχει οδηγήσει στην απώλεια των περισσοτέρων φυσικών πηγών της γης στο όνομα της προόδου. Η ειρωνεία είναι ότι αυτή η καταπληκτική πρόοδος έχει καταναλώσει τα αποθέματα της γης με ρυθμό πολύ πιο γρήγορο από ότι θα μπορούσε να τα αναπληρώσει. Το αναπόφευκτο αποτέλεσμα είναι η καταστροφή της ζωής του πλανήτη όπως είναι γνωστό. Η σπιρουλίνα - μία πηγή ζωής του πλανήτη- θα μπορούσε να αποτελέσει την πηγή ανανέωσης του . Η καλλιέργεια της σπιρουλινας είναι σημαντικά οικονομική και περιβαλλοντικά ασφαλής. Ανά περίπου 4 στρέμματα , η απόδοση της σπιρουλίνας σε πρωτεΐνη είναι 10 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με εκείνη της σόγιας , 20 φορές σε σύγκριση με του αραβόσιτου, και 200 φορές με εκείνη του βοδινού, καθιστώντας την προφανώς την πιο πλούσια και φιλική του πλανήτη τροφή που αναπτύσσεται σήμερα.
Για να αναπτυχθεί η Σπιρουλίνα, χρειάζεται πολύ ήλιο και πολύ καθαρό νερό. Απορροφά τεράστιες ποσότητες ηλιακής ενέργειας, απαραίτητη για τις φυτοχημικές αντιδράσεις στο κύτταρό της και την παραγωγή των θρεπτικών συστατικών της.
Όσο περισσότερη ηλιακή ενέργεια απορροφά τόσο περισσότερα θρεπτικά συστατικά παράγει, και σε όσο καθαρότερο περιβάλλον βρίσκεται (νερό και ατμοσφαιρικός αέρας) τόσο καθαρό είναι και το τελικό προϊόν που λαμβάνουμε.
Η κατάλληλη θερμοκρασία περιβάλλοντος για την ανάπτυξη της Σπιρουλίνα είναι οι 25°C. Είναι σχεδόν αδύνατο να αναπτυχθεί η Σπιρουλίνα σε χαμηλές θερμοκρασίες, μιας και κάτω από τους 20°C σταματά να αναπτύσσεται και σταδιακά πεθαίνει. Το περιβάλλον που αναπτύσσεται η Σπιρουλίνα πρέπει να είναι υγρό (πολύ καθαρό νερό) ελαφρά αλκαλικό και υφάλμυρο.
Επειδή έχει την ικανότητα να απορροφά από το περιβάλλον της θρεπτικά συστατικά, αν σε αυτό υπάρχουν ανεπιθύμητα στοιχεία όπως βαρέα μέταλλά ή παράγοντες μόλυνσης, τότε η Σπιρουλίνα απορροφά τα συστατικά αυτά στο κύτταρό της και για αυτό δεν είναι κατάλληλη πλέον για ανθρώπινη χρήση. Αυτή είναι και η σημαντική διαφορά της "βιολογικής" (ανεπτυγμένης σε ελεγχόμενες συνθήκες) με την "άγρια" που αναπτύσσεται ελεύθερα χωρίς έλεγχο.
Έτσι, η βιολογικής καλλιέργειας Σπιρουλίνα δεν περιέχει ούτε ιώδιο αλλά ούτε οποιοδήποτε άλλο επιβλαβές συστατικό που θα μπορούσε να προσλάβει από το περιβάλλον κατά την ανάπτυξής της (βαρέα μέταλλα κλπ).
Τέλος σύμφωνα με τη NASA, η Σπιρουλίνα είναι η ιδανική τροφή για τους αστροναύτες και καλλιεργείται σε ελάχιστες χώρες του κόσμου. Εξαιρετικής ποιότητας Σπιρουλίνα παράγεται στη Νιγρίτα Σερρών, και δύο Έλληνες παραγωγοί προμηθεύουν από το 2007 τις επανδρωμένες αποστολές της NASA.
Είναι οι μοναδικοί στην Ευρώπη που καλλιεργούν την "τροφή των αστροναυτών". Οι δύο νέοι αγρότες από τα Θερμά Νιγρίτας, εκμεταλλεύτηκαν το γεωθερμικό πεδίο που υπάρχει στα Θερμά Νιγρίτας και δημιούργησαν την πρότυπη καλλιεργητική μονάδα Σπιρουλίνας. (Παρόμοιες καλλιέργειες της "τροφής των αστροναυτών" υπάρχουν μόνο στη Χιλή και στη Νέα Ζηλανδία.) Οι πρώτες ποσότητες που παρήγαγαν οι δύο καλλιεργητές των Σερρών κατέληξαν στα εργαστήρια της NASA.
Ενημερωθείτε λοιπόν από τον γιατρό σας για όλα τα θετικά δραστικά στοιχεία που κρύβονται σε αυτό το φυτό, και γνωρίστε την Σπιρουλίνα ένα προϊόν που ευδοκιμεί και στην χώρα μας.
ΛΙΑΠΤΣΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΤΟΠΙΟΥ- Τ. ΓΕΩΠΟΝΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου