Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Δίχως πνευματικότητα

Γράφει ο Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης.


Η Ορθόδοξη Ελληνική Εκκλησία μάλλον δεν είχε ποτέ αγαθές σχέσεις με το κράτος. Το κράτος πάντοτε την υποψιαζόταν, τη φοβόταν, τη ζήλευε.
Ήθελε να κυριαρχεί, να την κατευθύνει και να το χειροκροτεί για τις αποφάσεις του. Η Εκκλησία είχε πλήρη εξάρτηση από το κράτος και είχε τοποθετήσει ανθρώπους δικούς του, για να την επηρεάζουν και να πληροφορούνται τις όποιες κινήσεις. Στα μέσα του 19ου αιώνος ο εναγκαλισμός του κράτους ήταν σφιχτός, ορισμένες φορές και ασφυκτικός. Συν τω χρόνω, ορισμένα πράγματα κάμφθηκαν. Η κεντρική όμως κρατική εξουσία, δυστυχώς μέχρι σήμερα, συνεχίζει να της φέρεται ως μητριά και όχι ως μητέρα.

Παρέμβαση Ιερώνυμου αλά Χριστόδουλος.

Στο πλευρό εμπόρων και εμποροϋπαλλήλων τάσσεται ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών. Το τελευταίο χρονικό διάστημα ο κ. Ιερώνυμος φαίνεται ότι αλλάζει αργά... αλλά σταθερά την επικοινωνιακή του τακτική, πυκνώνοντας τις δημόσιες παρεμβάσεις του, που είναι λίγες στα τέσσερα χρόνια της Αρχιεπισκοπίας του, συγκριτικά με αυτές της εποχής Χριστόδουλου.

Οργανικά φωτοβολταϊκά: «νανοσάντουιτς» τριπλασιάζει την απόδοση.

Μια στρωματοειδής νανοδομή ημιαγώγιμων υλικών επέτρεψε σε ερευνητές του Πανεπιστημίου Princeton να τριπλασιάσει την απόδοση οργανικών φωτοβολταϊκών κυψελών.

Τα οργανικά φωτοβολταϊκά χρησιμοποιούν οργανικά πολυμερή υλικά ώστε να μετατρέψουν την ηλιακή ακτινοβολία σε ηλεκτρικό ρεύμα.

Πως βγήκε η έκφραση: "Σιγά τον πολυέλαιο";


Είναι μια από τις φράσεις που χρησιμοποιούμε πολύ στην καθημερινότητά μας. Από που προήλθε όμως αυτή η φράση; Υπάρχει ιστορική εξήγηση και πηγαίνει πολύ πίσω στον χρόνο στην παλιά Αθήνα.

Να, λοιπόν η εξήγηση:

Τάσσος Παπαδόπουλος (1934 – 2008)


Πολιτικός και νομικός από την Κύπρο, που έφθασε στο ύπατο αξίωμα της Μεγαλονήσου. Η πολιτική διαδρομή του Τάσσου Παπαδόπουλου συνδέθηκε με τη σύγχρονη ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτίστηκε με ορισμένες από τις πλέον κρίσιμες πτυχές του Κυπριακού.